AP'deki Yolsuzluk Sorusturmasinda Gözaltina Olan Panzeri 'Itirafçi' Oldu

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) patlak veren yolsuzluk skandalinda gözaltina alinan Italyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri’nin Belçika makamlariyla anlasarak itirafçi oldugu açiklandi.

AP'deki Yolsuzluk Sorusturmasinda Gözaltina Olan Panzeri 'Itirafçi' Oldu


Basin tarafindan Qatargate olarak adlandirilan Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) yolsuzluk ve kara para aklama skandali ile ilgili yeni gelisme yasandi. AP’nin 14 baskan yardimcisindan biri olan eski Yunan milletvekili Eva Kaili’de dahil gözaltina alinan 4 kisi arasinda bulunan Italyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri’nin Belçika makamlariyla anlasarak itirafçi oldugu açiklandi. Panzeri’nin alacagi ceza indirimi karsiliginda basin tarafindan Qatargate skandali ile ilgili tüm bildiklerini savciliga anlatacak. Panzeri’nin savcilik ile “itirafçi mutabakati” imzaladigi aktarilarak, skandal ile ilgili ‘’dogru, açiklayici ve tam beyanda bulunma” sartlarini kabul ettigi ifade edildi.

Panzeri’nin yaptigi anlasma ile hakkinda verilecek olan hapis ve para cezasi hafifletilecek.

Skandal ile ilgili 2 milletvekili daha mercek altinda

Fransa’nin Strazburg kentinde dün yilin ilk AP Genel Kurul’unun açilisinda konusan AP Baskani Roberto Metsola, Belçika makamlarinin Italyan milletvekili Andrea Cozzolino ve Belçikali milletvekili Marc Tarabella’nin Qatargate skandali ile ilgili dokunulmazliklarinin kaldirilmasini talep ettigini ve söz konusu sürecin basladigini açiklamisti. Yaklasik 1 ay sürmesi beklenen süreç kapsaminda, AP’nin Hukuk Isleri Komitesi talepleri inceleyecek ve ardindan gelecek ay yapilacak oturumda oylamaya sunacak. Dokunulmazliklarin kaldirilmasi isleminin 13 Subat’a kadar tamamlanmasi bekleniyor.

Tarabella ve Cozzolino, avukatlari araciligiyla masum olduklarini belirterek, dokunulmazliklarindan feragat ederek, Belçika makamlarinin sorularini yanitlamaya hazir olduklarini belirttiler.

Qatargate

Belçika’da 9 Aralik’ta yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasinda baskent Brüksel’de 16 ayri operasyon gerçeklestirilmis, Katar’in AP’nin kararlarini etkilemek amaciyla stratejik konumdaki kisilere rüsvet verdigi iddia edilmisti. AP’nin 14 baskan yardimcisindan biri olan eski Yunan milletvekili Eva Kaili, Italyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararasi Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve Sosyalistler ve Demokratlar Grubundan (S&D) asistan Francesco Giorgi yolsuzluk sorusturmasi çerçevesinde gözaltina alinmisti.

Polis tarafindan yapilan baskinlarda 1,5 milyon euro ele geçirilmisti. AP’nin 8 yildir üyesi olan Kaili, AP Baskani Metsola tarafindan görevden alinmisti. Kaili ayrica AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyeliginden de uzaklastirilirken, Yunanistan’in merkez solundaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Partisi’nden ihraç edilmisti. Yunan makamlari Kaili’ye, esine ve yakin aile üyelerine ait mal varliklarini dondurmustu.

Öte yandan, geçtigimiz sene aralik ayinda Belçika’nin devlet güvenlik teskilati VSSE’nin diger Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin de yardimiyla bir yili askin süredir yolsuzluk iddialarina yönelik bir sorusturma üzerinde çalistigi ortaya çikmisti.
Kaynak: İHA