Uzman Isim Açikladi Açiklamasi 'Ülkemizde 100 Bin Kiside 250 Civarinda Kanser Tanisi Koyuluyor'

Diyarbakir Memorial Hastanesi’nde Medikal Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Muhammet Ali Kaplan, Türkiye’de her sene 100 bin kiside 250 civarinda kanser vakasina rastlanildigini söyledi.

Uzman Isim Açikladi Açiklamasi 'Ülkemizde 100 Bin Kiside 250 Civarinda Kanser Tanisi Koyuluyor'
Kanser hastaligindan kaynakli ölümlerin gerçeklesmesi gelismis ülkelerde 1. sirada yer alirken, gelismekte olan ülkelerde ise bu durum 2. sirada yer almaktadir. Bu sebeple uzmanlar kanser hastaliginin önemli bir halk sagligi problemi oldugunun altini çizerek, kanser taramalarinin ihmal edilmemesini söyledi.



Ülkemizde de belli basli kanser türlerinin önemli oranda görüldügünün vurgusunu yapan Diyarbakir Memorial Hastanesi’nde Medikal Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Muhammet Ali Kaplan, tedavi asamasinda 3 önemli ana ayak oldugunu belirtti.

Kaplan, “Meme kanseri, akciger kanseri ve prostat kanseri tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde önemli oranda görülmektedir. Ülkemizde de 100 bin kiside 250 civarinda her sene yeni kanser vakasi yasanmaktadir” dedi.

Kanser tedavisinde son yillarda önemli gelismeler oldugunu söyleyen Kaplan, “Bu alanda da önemli gelismeler olmaktadir. Kanser tedavisinin cerrahi, radyoterapi ve sistemik tedavi olmak üzere 3 önemli ana ayagi var. Cerrahi tedavideki gelismeler genis ameliyatlari daha dar ameliyatlar haline getirip organ koruma kurgulanmis durumda. Mesela bir rektum cerrahisinde eskiden daha çok kolostomi hasta görülürken artik daha az görülmektedir. Meme kanserinde de ayni sekilde, daha önceden hastaya mastektomi ameliyati yapilip meme tamamen aliniyordu. Ama günümüzde meme koruyucu cerrahileri gündemdedir. Bu da sistemik tedavilerin güçlenmesinde ortaya çikti. Radyoterapideki gelismelere gelecek olursak, burada lokal hedefleyen tedavilere geldik. Bu da bize sunu sagliyor; daha dar alandan daha yüksege çikilabiliyor. Bu da etrafa yan etkilerin azalmasina ve o bölgeye etkinin arttirilmasina sebep oluyor. Bu daha etkili bir tedavi, daha az yan etki sagliyor. Sistemik tedavilere gelecek olursak 2000’li yillara kadar kemoterapiler gündeme gelmisti. Ancak 2000’den sonra hedef tedaviler veya akilli tedaviler ortaya çikti. Bu tümörde bulunan bir reseptörü veya molekülü hedefleyerek orayi yakalayip sadece tümör hücresine etki gösteriyor. Böylelikle hasta daha az yan etkiyle karsimiza geliyor” ifadelerinde bulundu.

Erken teshiste hastanin gereksiz tedavilerden kurtuldugunun altini çizen Kaplan, sunlari kaydetti:

“Kanser taramalari önemlidir. Çünkü ne kadar kanseri erken yakalarsak o kadar uzun sag kalim elde edebiliyoruz. Ancak kanser taramalari da her hastalikta uygun olmayabiliyor. Taramanin uygun oldugu kanserler; rahim agzi kanseri, meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri ve buna son dönemde yogun sigara içicilerinde olusan akciger kanseri eklendi. Hasta ne kadar erken tespit edilirse daha yüksek imkanda kür imkani sunuluyor. Bunun yaninda hasta gereksiz tedavilerden kurtuluyor.”
Kaynak: İHA