Nepal'de Uçak Kazasi Nedeniyle Ulusal Yas Ilan Edildi

Nepal’de onlarca kisinin hayatini kaybettigi uçak kazasinin ardindan Basbakan Pushpa Kamal Dahal, yarin ülke genelinde ulusal yas ilan edildigini açikladi.

Nepal'de Uçak Kazasi Nedeniyle Ulusal Yas Ilan Edildi


Nepal’deki uçak kazasinda can kaybi 68’e yükselirken ülkede yas ilan edildi. Basbakan Pushpa Kamal Dahal yaptigi açiklamada, yarin ülke genelinde ulusal yas ilan edildigini bildirerek, herkesin bölgedeki kurtarma çalismalarina destek olmalari çagrisinda bulundu. Yetkililer, bölgedeki arama-kurtarma çalismalarina yarina kadar ara verildigini aktardi. Basbakan Dahal liderligindeki acil kabine toplantisinin ardindan açiklama yapan Maliye Bakani Bishnu Paudel, hükümetin kazanin nedenini arastirmak için bir komite kurdugunu ifade ederek, komitenin kaza ile ilgili 45 gün içinde rapor vermesinin beklendigini açikladi.



Yeti Havayollari yarin yapilacak tüm normal uçuslari iptal etti

Yeti Havayollari tarafindan yapilan açiklamada, hayatini kaybeden yolcular için ilan edilen yas nedeniyle yarin için tüm normal uçuslarini iptal edildigi duyuruldu. Ayni zamanda Tara Air’in de sahibi olan Yeti Havayollari’nin düsen uçakta dahil filosunda toplam 6 adet ATR 72 tipi uçak bulunuyor.

AB, 2013’ten bu yana Nepal Havayollarini hava sahasina sokmuyor

Everest de dahil olmak üzere dünyanin en yüksek 14 dagindan sekizine ev sahipligi yapan Nepal’de, 2000 yilindan bu yana yaklasik 350 kisi uçak veya helikopter kazalarinda öldü. Avrupa Birligi (AB), güvenlik endiselerini öne sürerek 2013’ten bu yana Nepal Havayollarini hava sahasina sokmuyor.

Ne olmustu?

Nepal’in baskenti Katmandu’dan yerel saatle 10.33 siralarinda 4’ü mürettebat toplam 72 kisi ile havalanan Yeti Havayollari’na ait çift motorlu ATR 72 tipi yolcu uçagi Pokhara Havaalani’na inis yaptigi sirada düsmüs, kazada 68 kisi hayatini kaybetmisti. Uçakta, 5 Hindistan, 4 Rusya, 2 Güney Kore ve 53 Nepal vatandasinin yani sira Irlanda, Avustralya, Arjantin ve Fransa’dan 1’er kisinin oldugu aktarildi.

Nepal’de 29 Mayis 2022’de turizm kenti Pokhara’dan kalkarak ülkenin batisindaki Jomsom kasabasina giden Tara Air’e ait uçagin havalandiktan kisa bir süre sonra kule ile irtibati kesilmis ve ardindan düstügü belirlenmisti. Arama kurtarma çalismalari sonrasinda uçagin enkazini bulan ekipler, iki günün sonunda 22 kisinin cansiz bedenine ulasmisti. Uçakta 13 Nepalli, 4 Hint, 2 Alman yolcu ile 3 mürettebat bulunuyordu. 2018’de ise Banglades’in baskenti Dakka’dan Katmandu seferine yapan ABD-Bangla Havayollarina ait yolcu uçaginin inis sirasinda düsmesi sonucu 51 kisi hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA