Müfredattaki Kazanimlarin Etkin Ögretimi Için Ögretmenlere 'Basucu Kitabi'

Millî Egitim Bakanliginca müfredattaki kazanimlarin derslerde dogru ve etkin bir sekilde uygulanabilmesi, ülke genelinde benzer ders uygulamalarinin gerçeklesmesini saglamak amaciyla ögretmenler için “Ögretim Programi Okuryazarligi Ögretmen Rehber Kitabi” hazirlandi.

Millî Egitim Bakanligi; bireysel farkliliklari dikkate alan, anlamli ve kalici ögrenmeyi saglayan, önceki ögrenmelerle iliskilendirilmis, diger disiplinlerle ve günlük hayatla degerler, beceriler ve yetkinlikler çerçevesinde bütünlesmis ögretim programlari hazirlamaya devam ediyor. Bu kapsamda ögretim programlarinin planlandigi sekilde uygulanabilmesi, programlardaki genel hedeflerle derslerin kazanimlarinin gerçeklestirilmesinde ortak bir bakis açisi olusturulmasi amaciyla “Ögretim Programi Okuryazarligi Ögretmen Rehber Kitabi” hazirlandi.

Dört bölümden olusan rehber kitabin birinci bölümünde, ögretim programi okuryazarliginin ne anlama geldigi ve neden önemli oldugu; ikinci bölümüne farkli program türleri olan “egitim programi”, “ögretim programi”, “ders plani” ve “örtük program” kavramlari açiklaniyor. Üçüncü bölümde ise ögretim programlarinin felsefi, toplumsal, psikolojik ve tarihî temelleri açiklaniyor; bu açiklamalar güncel ögretim programlarindan alintilarla desteklenerek ögretim programlarinin temellerinin mevcut ögretim programlarina yansimalari gösteriliyor. Dördüncü bölümde de ögretim programlarinin ögeleri (hedef, içerik, ögrenme ögretme süreci ve ölçme-degerlendirme) açiklaniyor.

Millî Egitim Bakani Mahmut Özer, konuya iliskin yaptigi degerlendirmede sunlari kaydetti:

“Ögrencilerini en iyi sekilde yetistirmeyi hedefleyen ögretmenlerimizin ögretim programlarina ait hedef, içerik, ögrenme-ögretme süreci ve ölçme-degerlendirme unsurlari arasindaki iliskiye hâkim olmasi kritik bir öneme sahip.

Dersler islenirken ögretmenlerimizin konularin kazanimlarini sadece bilgi düzeyinde degil, ayni zamanda uygulama, analiz, sentez, degerlendirme düzeylerini de ele alarak islemeleri; ögrencilerimizin üst bilissel, sosyo duygusal becerilerinin gelismesini ve dersi daha iyi kavramalarini saglayacak. Bu ders anlatim sürecinde hazirladigimiz Ögretim Programi Okuryazarligi Ögretmen Rehber Kitabi ile ögretmenlerimizin yaninda olmak istiyoruz. Onlara rehberlik ederek ülke genelinde de bir ögretim birligi olusturmayi, benzer ders uygulamalarinin gerçeklesmesini saglamayi amaçliyoruz.

Böylece örnegin analiz düzeyinde bir kazanimin uygulamasinda; ‘Analiz düzeyinde bir kazanim nedir, ögrencilerde bu kazanima bagli hangi becerileri gelistirmek için ne yapilmali, nasil bir ögrenme süreci planlanmali ve ders nasil islenmeli?’ Bunu anlatmak için seçilen bazi kazanimlari açikladik, ilgili kazanimin örnek ders planlarini da ek olarak koyduk.

Ayrica hazirladigimiz bu kitapla ünite, konu, kazanim, içerikte yer verilen bilgi düzeylerinin teori ile birlikte uygulamaya geçirilmesi bilgi, beceri, tutum, davranis, deger bütünlügünün saglanmasiyla ögrencilerimizin yetkinlik ve yeterliliklerinin gelistirilmesini hedefliyoruz.”

Ögretim Programi Okuryazarligi Ögretmen Rehber Kitabi’na https://ogmmateryal.eba.gov.tr/kutuphane adresinden erisilebiliyor.
Kaynak: İHA