JMO'dan Yeralti Sulari Çalistayi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasi tarafindan Türkiye geneli yapilacak olan “Yeralti sularinin kullaniminda yasanan sorunlar ve çözüm önerileri” çalistayi öncesi, bagli subelerde yerel çalistaylar gerçeklestirildi. Adana ve çevresinde Jeoloji Mühendisleri Odasi Adana Sube tarafindan gerçeklestirilen yerel çalistayda, bölgenin yeralti su kaynaklari, kullanimdaki sorunlar ve yerel çözüm önerileri raporlastirildi.

JMO'dan Yeralti Sulari Çalistayi
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Adana Sube’nin ev sahipliginde gerçeklesen ve Moderatörlügünü İçel Üniversitesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Güler’in yaptigi “Yerel Çalistay”a Devlet Su Isleri (DSI) , ILBANK, Adana Büyüksehir Belediyesi Adana Su ve Kanalizasyon Idaresi (ASKI), Tarim Il Müdürlügü, Sulama Birlikleri, Çukurova ve İçel Üniversitelerinden bilim insanlari, Serbest Bürolar, ilgili paydaslar ve oda üyeleri katildi.

Çalistayin açilis konusmasini yapan Jeoloji Mühendisleri Adana Sube Baskani Dr. Mehmet Tatar, sicaklik artisi, kuraklik, asiri ve düzensiz yagislar nedeniyle olusan seller, deniz seviyesinin yükselmesi gibi giderek agirlasan sonuçlarinin dikkate alinmasi gerektigini vurguladi.

Türkiye’de yeralti suyu yönetimi ve politikalari bakimindan yeni bir bakis açisinin acilen ele alinmasi gerektigine isaret eden Dr. Tatar, “Amacimiz yeralti sularinin stratejik önemine dikkat çekmek ve korunmasi için altyapi hazirlamak. Ayrica tüm Yerel çalistaylarin degerlendirilmesinin yapilacagi ve ülke genelini kapsayacak genel bir çalistay ile de sonuçlarin kamuoyuyla paylasacagimizi belirtmek isterim” dedi.

Tatar daha sonra bölgede yapilan yerel çalistayda elde edilen sonuçlari kamuoyuyla paylasti. Dr. Tatar su bilgileri aktardi:

”Bölgemiz iklim degisikliginden ve kurakliktan asiri derecede etkilenmektedir. 2022 yili Aralik ayi son 50 yilin en sicak ayi oldu, yagis rejimi degisti ve yagislar azaldi. Iklim degisimi ve kuraklikla küresel olarak mücadele edilmeli, fosil yakitlarin kullaniminin azaltilmasi, toplu tasima araçlarinin kullaniminin artirilmasi ve temiz enerji üretiminin artirilmasi gerekmektedir. Bölgemizde yeralti suyu kalite problemi bulunmaktadir. Bazi bölgelerde özellikle yüksek nitrat ve tuzlanma problemi mevcuttur. Asiri gübre kullaniminin azaltilmasi/kontrol altina alinmasi, tarimsal ve endüstriyel aktivitelerin kontrollü yapilmasi, atiklarin kontrol edilmesi, fosseptik kuyularindan yeralti sularina kirletici sizmasinin engellenmesi gerekmektedir. Deniz suyu girisimi nedeniyle meydana gelen tuzlanma, asiri yeralti suyu çekimi nedeniyle su seviyelerinin deniz seviyesinin altina düsmüs olmasi, kayit disi açilan ve islevini kaybetmesinden dolayi terk edilmis kuyular, iklim degisimidir. Yeralti suyu arama ve kuyu açma faaliyetlerinde mutlaka jeoloji mühendislerinin görev yapmasi ve kuyularin belli bir teknik destekle açilmasi gerekmektedir. Kaçak kuyu açilmasinin önlenmesi ve ruhsatsiz olarak açilan kuyularin da DSI tarafindan kayit altina alinmasi ve bölge çapinda bir envanter olusturulmasi gerekmektedir.”
Kaynak: İHA