(Düzeltme) 500 TL'lik Site Aidati Bin 415 TL'ye Çikti, Site Sakinleri Fahis Zamma Isyan Etti

Büyükçekmece’de 3 bin kisinin yasadigi sitede iddiaya göre yönetimin 500 TL’lik site aidatina yaklasik yüzde 200 oraninda zam yaparak bin 415 TL’ye çikarmasi vatandaslari isyan ettirdi. Site sakinleri yapilan zammin haksiz ve hukuksuz oldugunu ileri sürerek eylem yaparak yönetimi istifaya çagirdi.

(Düzeltme) 500 TL'lik Site Aidati Bin 415 TL'ye Çikti, Site Sakinleri Fahis Zamma Isyan Etti
Büyükçekmece Çakmakli Mahallesi Hadimköy Yolu Caddesi’nde bulunan, 806 daireden olusan ve yaklasik 3 bin kisinin yasadigi sitede, iddiaya göre site yönetimi tarafindan aidatlara yüzde 200 oraninda zam yapildi. Yapilan zammi kabul etmeyen site sakinleri, yönetimin toplanan paralari sorunlar için kullanmadigini, haksiz kazanç elde ettigini ve yapilan zammi kabul etmediklerini söyleyerek site içerisinde toplanip eylem yapti.

“Tadilat yapildiktan sonra su almayan evlerimiz su almaya basladi”

Site sakinlerinden Tamer Kaya, “806 tane daireden olusan Gölsehir Sitesi’ndeki hukuksuz aidat zammini kabul etmiyoruz. Enflasyonun yüzde 64, memur zamminin yüzde 30, asgari ücretin yüzde 54 arttigi bu ortamda, site yönetiminin 50-60 imza toplayarak aidat ödemelerinin yüzde 200 arttirmasini kabul etmiyoruz. Daha önce tadilat için 17 bin ile 20 bin TL toplayan yönetime bu parayi ne yaptiklarini söyledigimizde herhangi bir cevap alamiyoruz. Tadilat yapildiktan sonra su almayan evlerimiz su almaya basladi, rutubet olmayan evlerde rutubet olusmaya basladi.

Teknik sartname ya da garanti yok. Kime bu isleri yaptirdiklari belli degil. Biz site yönetiminin bu fahis aidat artisini ve aidatlarda yapilan usulsüzlüklerin düzeltilmesini istiyoruz. Düzeltilmedigi takdirde usulsüz vekaletler basta olmak üzere, hepsini mahkemeye tasiyacagiz” dedi.



“Burada seffaflik yok”

Site yönetiminde yasanan sorunlar hakkinda konusan Tüketici Konfederasyonu Baskani Aydin Agaoglu, “Burada seffaflik yok. Sunulan tahmini bütçeye baktigimizda sakinler bir gün geciktirdiginde faiz uygulaniyor. Ama hiçbir faiz gelir kalemi yok. Bunun disinda yönetim kurulu, denetim kurulu yüzbinlerce liralik huzur hakki konmus. Oysa Kat Mülkiyet Kanununa göre, malik yönetici genel giderlerin kendisine yöneltilmesinden muaf kalabilir. Bunun disinda yönetim kurulu üyeleri, denetim kurulu üyeleri ücret alamazlar, çünkü onlar kat maliklerinden olusmustur. Seffaflik olmayinca bu sitenin sakinleri yüzde 200 aidatla karsilastiklarinda hakli olarak tepki koyuyorlar. Aidatlar ile ilgili yasal bir sinir bulunmuyor maalesef. Burada bir kisi 30-40 kisinin vekaletini alarak karsilarindaki 350 kisiye karsi 10 kisi ile üstünlük saglayip, yönetimi ele geçirip kat malikleri kurul toplantisi yapiyorlar. Bunlarin incelenmesi hukukun denetlenmesine muhtaçtir" seklinde konustu.



“Hukuksuz islerinin sürüyor olmasi sebebiyle site yönetiminin degismesini talep edebilirsiniz.”

Yapilan zammi yorumlayan avukat Fevzi Dogan ise “Bu aidatlarin fahis oldugunu düsünüyorlar ise, bu isletme projesinin onlara tebligi gönderdigi tarihten itibaren 7 gün içerisinde site yönetimine itiraz edebilirler. Site yönetimi bu karari genel kurulda tekrar görüsmek zorundadir. Itirazlara ragmen site yönetimi aidatlardaki artislarda israr ediyor ise siz, site yönetiminin bu kararini dava yoluna gidebilirsiniz. Bu aidatlarin fahis oldugunu dolayisiyla bu aidatlarin düsürülmesi ya da site yönetiminin hukuksuz islerinin sürüyor olmasi sebebiyle site yönetiminin degismesini talep edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, size teblig edilen isletme projesine 7 gün içerisinde itiraz etmeniz" ifadelerini kullandi.

Yapilan aidat zamlarindan sikayetçi olan Neval Kuvan ise "Benim aidatim 500 TL’den bin 415 TL’ye çikti. Dis cephe çalismasindan önce benim evimde rutubet yoktu, dis cephe yapildiktan sonra benim evimde rutubet olmaya basladi.

Bize mantolama yapilacak denildi, ancak sadece boya yapildi. Yani sadece dis cephe çalismasindan bile haksiz kazanç elde ettiler. Daha önce verdigimiz 500 TL aidatin bile karsiligini alamadik. Bana bir kisinin EYT’den emekli olacagi söylendi ve 250 bin TL verecegiz dediler. Ancak sorusturdugumda bu kisinin emekli olmasina üç buçuk yil kaldigini ögrendim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA