Tarihi Boyabat Orta Çarsi Restorasyonunda Birinci Etap Tamam

Sinop’un Boyabat ilçesinde en eski çarsi olmasiyla bilinen Tarihi Orta Çarsi’da baslatilan restorasyonun ilk etabi tamamlanarak is yerleri mülk sahiplerine teslim edildi.

Tarihi Boyabat Orta Çarsi Restorasyonunda Birinci Etap Tamam
Boyabat ilçesinin ilk çarsisi olan tarihi Orta Çarsi’da, 1924 yilinda çikan yangin sonrasinda Italyan mimarisiyle yeniden insa edilen ve 100 yila yakin süredir yipranan dükkanlarda ilçenin tarihi dokusuna özgü restorasyon çalismalarinda birinci etap çalismalar tamamlandi. Ihale edilecek ikinci etap proje ile çalismalarin 200’den fazla is yerinde devam edecegi bildirildi.



“Boyabat turizm sehri olacak”

Çalismalarda gelinen son durumu anlatan Boyabat Belediye Baskani Hüseyin Cosar, Boyabat’in tarihinin çok eski oldugunu kaydetti.

Cosar, “Orta Çarsi ile ilgili birinci etap çalismalarimiz bitti ve mülk sahiplerine teslim edildi. Dis cephesi, iç cephesi gibi ne gerekiyorsa çalismalari nihayete erdi. Simdi ikinci etap ihale süreci basladi, en kisa sürede ihalesi yapilacak ve dolayisiyla Boyabat, sadece sanayi sehri degil, ayni zamanda bir turizm sehri olacak” dedi.

Tarihi çarsinin 1925 yilinda büyük bir yangin geçirdigini söyleyen Baskan Cosar, “Ayni Safranbolu gibi, Ankara Hamamönü gibi, Çorum merkezde bulunan mahallelerimiz gibi insallah tarihinin güzelliklerini yasatacak hale gelmesi için gayret gösteriyoruz. Birinci etapta 61 is yeri yenileme çalismalari bitti, ikinci etapta da 200’ün üzerinde is yerinin yenileme çalismalari ihaleye çikacak” diye konustu.

Orta Çarsi’nin eski esnaflarindan Mustafa Rasim Kürekçi ise “70 senedir ben buradayim, eski haliyle yeni hali arasinda pek fark yok. Çünkü çarsimiz atil hale geldi. 50 yil önce çarsida kalabalik vardi ama simdi çarsi sadece güzellesiyor ama müsterisi kalmadi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA