ITO Baskani Avdagiç'ten 'Fiyat Dondurma' Degerlendirmesi

ITO Baskani Sekib Avdagiç, “Enflasyona karsi marketlerin baslattigi sorumlu tutumun, tüm sektörlerimize örnek olmasini diliyoruz. Bu tepkinin, enflasyona karsi topyekûn bir mücadeleyi kalici kilmasini temenni ediyoruz” dedi.

ITO Baskani Avdagiç'ten 'Fiyat Dondurma' Degerlendirmesi
Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, “Zincir marketlerin birbiri ardina birçok üründe fiyat dondurmaya gitmesinin son derece degerli olduguna inaniyoruz. Enflasyona karsi marketlerin baslattigi bu sorumlu ve fedakâr tutumun, tüm sektörlerimize örnek olmasini diliyoruz. Bu tepkinin, enflasyona karsi topyekûn bir mücadeleyi kalici kilmasini temenni ediyoruz” dedi.

Avdagiç, ITO Meclisi Ocak ayi toplantisinda, enflasyonla mücadele ve is dünyasinin gündemindeki diger konulara iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Avdagiç, zincir marketlerin enflasyonla mücadeleye verdigi fiyat dondurma tepkisinin, tüm kesimlerde yüksek enflasyon beklentilerini kirmasini, bozulan fiyatlama davranislarini ortadan kaldirmasini temenni ettiklerini söyledi.



Tüketici fiyatlarinda geçtigimiz Aralik ayinda düsüs kaydedildigini hatirlatan Avdagiç, “Bu kirilmayi, enflasyondaki kalici tek haneli seviyeye gidis için bir baslangiç olarak görmek istiyoruz” ifadesini kullandi.

Enflasyonla mücadele için kamunun da yapacaklari oldugunu kaydeden ITO Baskani Avdagiç, “Kamunun da yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar üzerinden bütçe olanaklari ölçüsünde fiyat artislarindan kaçinarak fedakârlik gösterecegine inaniyoruz. Ancak bu sekilde, yilin ilk yarisini yüzde 35-40, ikinci yarisini ise yüzde 20’nin altinda bir enflasyonla kapatma sansini yakalayabiliriz” dedi.

“Sirketlerimiz EYT’yi en uygun sekilde yürütürken, üretimde sürdürülebilirligi temin edecek tedbirleri alacaktir”

Hükümetin ’Emeklilikte Yasa Takilanlar’ (EYT) sorununa çözüm getirdigini hatirlatan Sekib Avdagiç, “Hem 2023 yilinda uygulanacak yeni asgari ücret artisini hem de EYT’ye getirilen çözümü is barisi ve toplumsal refah tesisi bakimindan önemli adimlar olarak görüyoruz. Çalisanlarin enflasyon karsisinda kaybettikleri alim gücü, mutlaka korunmali ve üstüne makul oranda da refah payi verilmeli. EYT’yi de çalisma hayatimiz için bir tazelenme firsati olarak görüyoruz. Sirketlerimiz EYT’yi en uygun sekilde yürütürken, islerin devamini saglayip üretimde sürdürülebilirligi temin edecek tedbirleri alacaktir” degerlendirmesinde bulundu.

EYT’lilerin emeklilik tazminatlariyla ilgili olarak isverene KGF destegi verilecek olmasini da memnuniyetle karsiladiklarini belirten ITO Baskani Avdagiç, söyle devam etti: “Bununla birlikte, SGK sigorta primine esas kazanç üst sinirinin da enflasyon oraninda artirilmasi yönündeki beklentimiz sürüyor. SGK üst limiti son 5 yila baktiginiz zaman reel olarak yüzde 50’ye yakin artmis durumda. Ayni sekilde gelir vergisi dilimlerinin de son 6-7 yildir yasanan kayiplari giderecek sekilde güncellenmesi gerektigi görüsündeyiz.”

Avdagiç, dünya ekonomisinde tehlikelerin henüz geçmis olmadigini, bununla birlikte iyi gelismelerin de oldugunu kaydetti.

Avdagiç, “Dünyada iyi gelismelerin en önemlilerini söyle siralayabiliriz: Bir, tedarik zincirlerindeki sikisiklik, önemli ölçüde ortadan kalkti. Iki, enerji ve diger sanayi emtialarinin fiyatlari düstü. Üç, enflasyon ivme kaybetti ve yeni yilin ilk çeyreginden baslayarak asagi yönlü bir seyir izlemesi bekleniyor” dedi.

Kaynak: İHA