Lise Ögrencileri Okulda Mantar Yetistiriyor, Hedefleri 13 Tonluk Üretim

Amasya’da tarim alaninda egitim veren bir meslek lisesinde mantar atölyesi olusturuldu. Ögrencilerin hasadina basladigi beyaz sapkali kültür mantarlarindan yillik 13 tona yakin üretim yapilmasi hedefleniyor.

Lise Ögrencileri Okulda Mantar Yetistiriyor, Hedefleri 13 Tonluk Üretim
Amasya Milli Egitim Müdürlügü’nün destegiyle Gökhöyük Sehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki bos bir atölyede kültür mantari kompost tesisi olusturuldu. Bahçe bitkileri alaninda egitim gören ögrenciler ve ögretmenleri mantarlarin gelisimini dikkatle takip etti. Sonrasinda ilk hasat basladi.

Üretip para kazanacak olmanin heyecanini yasayan ögrenciler hasat sonunda 13 tona yakin ürünün yetistirilerek satilmasini planliyor.

Atölyenin olusturulmasi ve ürünlerin takibini üstlenen 20 ögrenciden Umut Göktas, “Ilk hasadimizda 4,5 ton mantar üretimi yapacagiz. Yillik 13 tonu bulacak. 80 metrekare alandan elde edilebilecek en iyi miktar gibi. Umdugumuz üstünde kalitede ürün çikardik. Ürünlerimiz artik ‘Gökhöyük mantari’ diye biliniyor” dedi.

Gelecek yillarda daha da yayginlasmasini istedikleri mantar üretiminin tüm asamalarinda olan ögrencilerinin ayni zamanda para kazandigini belirten Amasya Milli Egitim Müdürü Mehmet Türkmen, “Ekilmedik bir karis toprak, bos bir oda birakmamaya gayret ediyoruz. Amacimiz sadece kâr yapmak degil. Nitelikli tarimin nasil yapilacagini çocuklarimiza ögretmek” diye konustu.

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer’in mesleki egitimin gelisimine yönelik uygulanan projelere verdigi öneme de isaret edip okuldaki 80 dekarlik arazide tahil ürünlerinin, 30 dekarlik alanda da sebze ve meyve yetistirildigini vurgu yapan Türkmen, “Bu okulumuz insan kaynaklari açisindan güçlü ve köklü bir geçmisi var. Yaptigimiz isler mantar gibi bitecek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA