Köy Yasam Merkezleri'nde Ilmek Ilmek Kardeslik Örüyorlar

HAKKARI – Hakkari’de usta ögretici ve kursiyerleri, "Ilmek Ilmek Kardeslik Örüyoruz" sloganiyla ördükleri atki, bere ve kalemlikleri köylerdeki ilkokul ögrencilerine hediye etti.

Köy Yasam Merkezleri'nde Ilmek Ilmek Kardeslik Örüyorlar
Hakkari Il Milli Egitim Müdürlügü’ne bagli Hakkari Halk Egitimi Merkezi ve Üzümcü Köy Yasam Merkezi’nin usta ögretici ve kursiyerleri, "Ilmek Ilmek Kardeslik Örüyoruz" sloganiyla havalarin sogumasiyla birlikte ördükleri atki, bere ve kalemlikleri köylerdeki ilkokulu ögrencilerine hediye etti.

Konu ile ilgili bilgi veren Il Milli Egitim Müdürü Bilal Gür, “Öncelikle güzel ülkemizdeki tüm vatandaslarimiza bir çagrim var. Hakkari’nin sahip oldugu dünyada ender essiz güzellikleri gelip görmeleridir. Bölgemiz terörden arindirildiktan sonra Cumhurbaskanimizin ilimize tanidigi pozitif ayrimcilikla Milli Egitim Bakanligimiz ve valiligimizce yürütülen yatirimlar ve ihya çalismalari özellikle egitimde, her gün yenilenerek devam ediyor. Modern okullarin çogaldigi ilimizde, bakanligimizin öncülügünde Valimiz Idris Akbiyik’in himayelerinde, egitim kalitesinin artirilmasi amaciyla baslatilan egitim seferberligi ve yürütülen çalismalar sayesinde; artik sinavlarda basarili olan ögrencilerimizin sayisinda gözle görünür oranda bir artis yasaniyor. Bunda huzur ortaminin olusmasinin önemli bir etkeni oldugunu söyleyebiliriz. Çünkü huzur ortami olustukça gençlerimizin egitime olan arzusu daha çok ortaya çikiyor. Devletimiz de çocuklarimizin ve gençlerimizin bu heyecanini gördükçe ilimize olan yatirimlari artiriyor farkli yatirimlar da arkasindan geliyor. Çocuklarimiz okumak istiyor. Gelecegin güçlü Türkiye’sini insa etme yolunda çocuklarimizin bir gayreti var ve egitimdeki basarilarla anilmak istiyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor" dedi.



Müdür Gür, “Milli Egitim Bakanimiz Mahmut Özer, Türkiye’nin dört bir yaninda köylerin kalbi olacak yasam merkezleri insa edilmesinin startini vermisti. Bizler de ilimizde, kullanilmayan köy okulu binalari, köy yasam merkezleri projesiyle birçok farkli alanda hizmet veren atölyelere dönüstürdük ve halkimizin hizmetine sunduk. Çok önemli dönüsler aliyoruz. Bu çalismalar sonucunda talep ve isteklere göre köylerde yasayan vatandaslarimizin ihtiyaç duydugu egitimlere yönelik kurslarimizi açiyoruz. Köy ilkokullarinin ögrenci sayisina bakilmaksizin açilabilmesi için yönetmelik degisikligi yapildigini söyleyerek köylerde anaokulu açilmasi için gereken 10 ögrenci olmasi kriterinin de 5’e düsürüldü. Ilimizde 5 köy yasam merkezini faaliyete geçirdik. Hangi köyde hangi kursun verilecegi, köylülerin ihtiyaç ve isteklerine göre belirleniyor. Degisen iklim sartlari da köylülerin ihtiyaçlarini ve verilen dersleri etkiliyor. Kursiyerler, egitimin sonunda sertifika aliyor ve kendilerine bu sekilde bir kazanç kapisi açiyorlar. Köylerde en küçük yavrularla yaslilari egitim amaçli olarak ayni imkânda bulusturuyoruz. Yani köy yasam merkezleri her köyün bulusma merkezidir. Bir köyde yasayan herkese hitap edecek aricilik, budama, asilama, kisisel gelisim hatta baglama egitimleri veriliyor. Hakkari genelinde açilan 5 köy yasam merkezi ve diger kurs merkezlerimizle birlikte su an itibariyle yaklasik 2 bin kursiyerimiz var” diye konustu.



“Kardeslik örüyoruz”

Bugün, Üzümcü Köy Yasam Merkezimizin yaptigi çok anlamli bir etkinlik için bir araya geldiklerini ifade eden Müdür Gür, “Ayni zamanda bir üretim yeri olan bu köy yasam merkezimizdeki usta ögretici ve kursiyerlerimizin amaçlari, becerilerini gelistirerek, soguk kis günlerinde çocuklarimizin içlerini isitmak. Bu çerçevede il müdürlügümüz koordinesinde, Ocak ayinda “Ilmek Ilmek Kardeslik Örüyoruz” sloganiyla böyle bir çalisma baslattilar. Üzümcü Köy Yasam Merkezi’mizdeki kursiyerler usta ögreticilerin rehberliginde, Halk Egitimi Merkezi’mizdeki atölyelerimizden artan malzemelerle ve sifir maliyetle kalemlik, atki ve bere üretimi yaptilar. Ilk etapta 150 köy ögrencimize bunlari hediye ettiler. Buradaki amacimiz köy yasam merkezlerini aktif üretim merkezleri haline getirerek kursiyerlerin hem beceri ögrenmelerini saglamak hem de köydeki çocuklarimizin kis günlerinde içlerini sicacik yapmakti. Köylerimizde sanat ve üretime yönelik kurslar ile tarim ve hayvancilik üzerine her türlü egitim köy yasam merkezlerimizde halk egitimi merkezlerimizce görevlendirilen ögretmenlerimiz ve usta ögreticilerimiz tarafindan verilmekte ve böylelikle vatandaslarimizin her türlü egitim taleplerini sehre gitmeden karsilayarak onlara sürekli bir egitim imkani sunuyoruz. Havasi, suyu ve dogal zenginliklerinin yani sira birlik, beraberlik ve kardeslik ruhunun naksedildigi kadim memleketimizde, bizleri bu hizmetlere vesile kilan; Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere Milli Egitim Bakanimiza ve Valimize sükranlarimizi arz eder, tüm bu çalismalarda emegi geçenlere tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Usta ögretici olan Ridvan Tekbas, “Birçok alanda kendini gelistirebilecekleri kurslarimizda, yediden 70’e herkes katilabiliyor. Vatandaslarimiz, köy yasam merkezlerine yogun bir katilim ve ilgi gösteriyorlar, ilgilerine tesekkür ediyoruz” dedi.

Kursiyerlerden Hayat Erip, "Hakkari’mizin; artik güzellikleriyle, Zap suyuyla, Cilo Sat Daglariyla, Sat Gölleriyle, yaylalariyla, Çukurca’daki festivallerle, kayak merkezindeki kis turizmiyle ve yaptigimiz güzel çalismalarla anilmasindan çok memnunuz. Biz hep saz çalmayi ögrenmek istiyorduk fakat bir türlü köyde bunu gerçeklestiremiyordum. Sehir merkezine gitme olanagimiz yoktu. Köy yasam merkezleriyle firsat ayagimiza geldi, bu yüzden çok mutluyuz. Ayni sekilde diger faaliyetler de burada yapiliyor. Köy yasam merkezleri, egitimi ayagimiza getirdi ve bu merkezlerde hayallerimizi gerçeklestiriyoruz. Burada piyasada yüksek bir maliyetle alinabilecek birçok ürünü düsük bir maliyetle üretilebiliyoruz. Bayanlar, kendi degerleriyle kendi el becerilerini bu ise katiyorlar. Ürettiklerini, hediye de edebiliyorlar ya da satisini yaparak ev ekonomisine katkida bulunabiliyorlar. Ürettikçe kendimize olan güvenimiz artiyor. Köy yasam merkezleri bize sunulan çok güzel bir imkan oldu. Vesile olan Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere Milli Egitim Bakanligina, Valiligimize ve Milli Egitim Müdürlügümüze çok tesekkür ediyorum" seklinde konustular.

Il müdürü ve sube müdürleri daha sonra, Üzümcü Köy Yasam Merkezindeki müzik atölyesinde, usta ögreticiler ve sanatçi Kemal Çiftçi esliginde, enstrüman çalmayi ögrenen kursiyerlerle birlikte türkülere eslik ettiler.
Kaynak: İHA