Hali Sahada Sakatlanmak Is Kazasi Sayildi

Patronun talimatiyla sirket çalisanlarinin katilimiyla kurulan futbol takiminin hali saha maçinda bir isçi sakatlandi. Yillar süren davaya son noktayi koyan Yargitay, is yerinde çalisan isçiler arasindan isverenin talimati üzerine kurulan gönüllü futbol takiminin disarida baska takimla oynadigi hali saha maçinda isçinin sakatlanmasinin is kazasi olduguna hükmetti.

Isverenin talimatiyla sirket çalisanlari arasinda kurulan futbol takimi, düzenlenen turnuva çerçevesinde dis sahada baska bir sirket takimiyla maç yapti. Bu esnada sakatlanan isçi, olayin is kazasi oldugunu öne sürdü. Isverenin haklarini iade etmedigi isçi, mahkemenin yolunu tuttu. Isçi, düzenlenen futbol turnuvasinda geçirdigi kazanin is kazasi oldugunun tespit edilmesini talep etti. Mahkeme, davanin kabulüne hükmetti. Karari davali patron istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi, istinaf basvurularinin esastan reddine karar verdi. Davali patron karari temyiz edince devreye giren Yargitay 10. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza atti.

Kararda 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu’na dikkat çekildi. Yasadaki is kazasi taniminin, ’Sigortalilarin, isverence saglanan bir tasitla isin yapildigi yere gidis gelisi sirasinda meydana gelen ve sigortaliyi hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre ugratan olaydir’ ifadeleriyle genisletildigi hatirlatildi. Sigortalinin görevle bir baska yere gönderilmesinin, is yerinin bulundugu yerlesim biriminin sinirlari içinde olabilecegi gibi, bir baska yer de olabilecegi belirtildi. Her iki görevlendirmede de sigortalinin is yerinden ayrildigi andan döndügü ana kadar geçen zamanda ve gelis gidisi esnasinda meydana gelecek olaylarda sigortali zarara ugramis ise bu olayin is kazasi sayilacagi hatirlatildi. Kararda söyle denildi:

"Sigortalinin bir baska yerde görevlendirilmesi söz konusu ise ve görevlendirme süresi mesai saati süresinden daha uzun ise, yalnizca isin geregi olarak bulundugu yerlerde degil, normal bir insanin günlük hayati ve hayatin dogal akisi içinde yaptigi isler ve bulundugu yerler dolayisiyla meydana gelen olaylar da is kazasi sayilacaktir. Dosya içerigine göre davali sirketin sigortali çalisani olan ve davali sirketin üyesi oldugu dava Is Adamlari Dernegi tarafindan düzenlenen futbol turnuvasi için davali sirketi temsil eden yetkili kisinin talimati ile futbol sorumlusu belirlenerek, futbol oynayabilen ve gönüllü olan isçiler tarafindan takim olusturulmustur. Isverenin talimati ile kurulan bu takimda görev alan davacinin müsabakada, hali sahada futbol oynarken sakatlandigi anlasilmistir. Meydana gelen kaza olayinda futbol takim kadrosunun davali sirketçe görevlendirilen takim sorumlusu tarafindan sirket çalisanlari arasindan olusturuldugu, hali saha ve diger giderlerin turnuvaya katilan sirketlerce ve dolayisiyla davali sirketçe karsilandigi ortadadir. Davali sirket çalisanlarinin hali sahaya gidis-gelisi için servis ve soför tahsisinin davali sirketçe saglanmis olmasi karsisinda, davali sirketin is organizasyonu içerisinde görevlendirildigi, bu nedenle 5510 sayili Yasa’nin 13. maddesi birinci fikrasinin c bendi hükmünde belirtildigi sekilde ’Bir isverene bagli olarak çalisan sigortalinin, görevli olarak isyeri disinda baska bir yere gönderilmesi nedeniyle asil isini yapmaksizin geçen zamanlarda’ meydana gelen kaza olayinin is kazasi olarak kabul edilmesi gerektigi anlasilmaktadir. Sonuç itibari ile ilk derece mahkemesinin kararin dayandigi deliller ile yukarda açiklanan yasal gerektirici nedenler ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarinin reddiyle, usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasina oy birligi ile hükmedilmistir."
Kaynak: İHA