Ünye Limani'ndan Ilk Ihracat Rusya'ya

Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülügünde Ünye Limani’nin ulusal ve uluslararasi yeterlilige sahip olmasi için baslattigi çalismalarin sonucu büyütülen limandan ilk kez Rusya’ya 40 tir sebze ve meyve gönderildi. Baskan Güler, “41 tane vilayetin ithalat ve ihracati buradan yapilacak, dünyanin sayili limanlarindan birisi olacak” dedi.

Ünye Limani'ndan Ilk Ihracat Rusya'ya


Cografi konumu geregi önemli bir yere sahip olan ancak sanayinin ve lojistigin gelismesi adina yetersiz durumda bulunan Ünye Limani’nin ulusal ve uluslararasi yeterlilige sahip olmasi için Baskan Güler’in öncülügünde büyütme ve kapasite artirma çalismalari yapildi. Yapilan çalismalar çerçevesinde yillarca mevcutta bulunan 150 metrelik rihtimin bulunmasindan kaynakli 10 bin ton ve üzeri gemilerin yanasamadigi Ünye Limani’na 130 metre daha ek rihtim yapildi. Ek rihtiminin yani sira yüksek tonajli gemiler için büyük önem tasiyan derinligin de degerlendirildigi limanda derinlik 6,80’den 7,50’ye çikarildi. Ünye Limani’nda yapilan büyütme ve kapasite artisi ile bir Ro-Ro gemisi ilk seferi için sebze ve meyveleri yükledi. Çogunlugu Manisa’dan olmak üzere Ege Bölgesi’nden getirilen 40 tir dolusu sebze ve meyve, ilk kez buradan Rusya’ya ulastirilacak. Limanin, Ordu ve ülke ekonomisine katki saglamasi amaçlanirken, ayni zamanda dünyadaki önemli limanlardan birisi olmasi hedefleniyor.

“Önceden tek gemi yükleniyordu, bu sayi suan 3’e çikti”

Ro-Ro gemisinin törenle yüklenmesinin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bugün bizim için çok tarihi bir gün. Çünkü siradan bir liman durumunda iken buranin biz kapasitesini iki katina çikarttik, 280 metrelik bir liman olusturduk. Burada eskiden tek gemi yükleniyordu, diger gemiler denizde açikta bekliyordu. Suanda 3 gemi birden yükleme imkanimiz var. Daha da önemlisi bugün aldigimiz tedbirler ile Ro-Ro yüklemesi yapiyoruz. Bilindigi gibi tirlari oldugu gibi gönderiyoruz, indir-bindir olmuyor. Tirlari geldigi gibi gemiye yüklüyoruz” dedi.



“Karadeniz Bölgesi’nde ilk”

“Bu da ilk defa Karadeniz Bölgesi’nde oluyor. Dolayisiyla bize yeni bir saha açilmis oldu. Ünye Limani ayni zamanda Akdeniz’i Karadeniz’e birlestiren en kisa yolun üzerinde bulunuyor” diyen Baskan Güler, “Burasi diger limanlara göre daha kisa, yani 2 buçuk ile 5 saat arasinda avantaj sagliyor, Ünye’ye ve Ordu’ya. Bu bakimdan burasi hem ekonomik, hem de enerji tasarrufu bakimindan, zaman tasarrufu bakimindan çok önemli. Bilindigi gibi çogu sebze ve meyve gibi yiyecekler saatle tasiniyor ve bozulmamasi lazim. Burada da kisa zamanda tasinmasi çok avantaj saglamis olacak. Zaten en önemli konulardan birisi günümüzde gida güvenligi, bu çok önemli” seklinde konustu.



“41 tane vilayetin ithalat ve ihracati buradan yapilacak”

Baskan Güler, çalismalar sonucu hazir hale gelen Ünye Limani’nin 41 vilayeti ilgilendirdigini ifade ederek, “Denizin bu tarafi Ukrayna, biraz daha gidilirse Rusya ve diger tarafta da Gürcistan. Bu nedenle burasi çok önemli bir hareketin üzerinde bir nokta. Ayni zamanda İçel ile Ordu arasinda 41 tane vilayet var, onlarin da ithalat ve ihracati buradan yapilmis olacak. Burada 10 bin tirlik bir kapasite var, 10 bin tirlik bir malin buradan yüklenmesi, indirilmesi buradan olacak” ifadelerini kullandi.

“Dünyanin sayili limanlarindan birisi haline gelmis olacak”

Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, limanin gün geçtikçe dünyadaki sayili merkezlerden birisi olacagina dikkat çekerek, “Ilk defa bu gemiyle birlikte bunu baslatiyoruz. Ayni zamanda Ünye, Akkus ve Niksar yoluyla ikinci bir arteri Akdeniz’e baglamis olacagiz, bu daha da kisa bir yol avantaji saglamis oluyor. Bu bölge ayni zamanda ekonomik olarak kalkinma açisindan, istihdam açisindan ve ticaret açisindan çok önemli bir merkez olma noktasinda, sehir içerisinde olmadigi için de büyük bir avantaj saglanmis oluyor. Burasi sadece Ordu’nun degil, ayni zamanda ülkemizin en önemli merkezlerinden birisi olacak, dünyanin da sayili limanlarindan biri haline gelmis olacak” diye konustu.



“Findik ilk kez denizyolu ile ihraç edilecek”

Dünyada en fazla findik üretiminin yapildigi il özelligine sahip Ordu’da artik ihracatin deniz yolu ile yapilabilecegini aktaran Güler, sunlari söyledi:

“En kisa yol olmasi büyük bir avantaj ve ürünler taze gitmis olacak. Bir de biz dünyanin en fazla findik üreten ülkesiyiz, ülkemizin de en fazla findik üreten ili Ordu. Ancak Ordu tek bir findigi dahi denizden ihraç etmiyordu. Bizim simdi findigi da denizden ihraç etme imkanimiz olacak. Simdi 80-100 tiri birden gemiye yükleyecegiz, toptan göndermis olacagiz. Hem navlundan kazanacagiz hem de buraya bir fiyat avantaji ile beraber pazar avantaji da saglamis olacak, bu da bizim bir baska kazancimiz. Bu bakimdan stratejik bir noktayi biz sözden eyleme geçirmis olduk, basardik ve bugün bunun uygulamasini yapiyoruz.”
Kaynak: İHA