Nobel Ödüllü Piskopos Ximenes Belo'ya Çocuklara Yönelik 'Cinsel Istismar' Suçlamasi

Nobel Baris Ödülü sahibi Katolik din adami Piskopos Carlos Filipe Ximenes Belo hakkinda Dogu Timor Baspiskoposlugu görevini yürüttügü 1990’li yillarda küçük çocuklara "cinsel istismar"da bulunmakla suçlandi.

Nobel Ödüllü Piskopos Ximenes Belo'ya Çocuklara Yönelik 'Cinsel Istismar' Suçlamasi
Hollanda merkezli haftalik bagimsiz bir haber dergisi olan De Groene Amsterdammer’de yer alan habere göre, Nobel Baris Ödülü sahibi Katolik din adami Piskopos Carlos Filipe Ximenes Belo’nun Dogu Timor Baspiskoposlugu görevini yürüttügü 1990’li yillarda küçük çocuklara "cinsel istismar"da bulundugu ifade edildi. O dönemde istismara ugrayan çok sayida kisiye ulasildigi aktarilan haberde, isimlerini gizli kalmasini isteyen taniklar su anda 74 yasinda olan Belo’nun kendilerine cinsel istismarda bulundugunu aktardi.

Haberde, Belo’ya yönelik cinsel istismar suçlamalarini ilk olarak 2002’de yöneltildigi ifade edilerek, ayni yil dönemin Papasi II. John Paul’un Belo’nun istifasini 1983 tarihli Canon Yasasi’nin 2’inci paragrafi kapsaminda kabul ettigi aktarildi. Söz konusu 2’inci paragrafta, “Saglik veya baska bir ciddi nedenden dolayi görevini yerine getiremeyecek duruma gelen bir piskoposluk piskoposunun, görevinden istifasini sunmasi ciddiyetle talep edilir” ifadeleri yer aliyor.

Dogu Timor Piskoposluk Konferansi Baskani Piskopos Norberto Do Amaral’in açiklamalarina göre, Belo’nun Vatikan’in getirdigi seyahat kisitlamalarina tabi oldugu aktarildi.

Eylül 2020’de Belo’ya disiplin kisitlamalari getirilmis

Vatikan Basin Sözcüsü Matteo Bruni yaptigi açiklamada, “Inanç Doktrini Toplulugu bu davaya ilk olarak 2019 yilinda dahil oldu. Piskoposun davranisi nedeniyle Eylül 2020’de Topluluk ona belirli disiplin kisitlamalari getirdi” dedi.

Belo’ya getirilen kisitlamalara deginen Bruni, Belo’nun hareketlerinin, resit olmayanlarla temasinin ve Dogu Timor ile iletisime geçmesinin yasaklandigini aktararak, "Kasim 2021’de bu önlemler degistirildi ve güçlendirildi. Her iki durumda da önlemler piskopos tarafindan resmen kabul edildi” dedi.

Belo, Endonezya’nin 1975-1999 yillarindaki Dogu Timor’u isgali sirasinda Dogu Timor halki için insan haklarina saygiyi ve kendi gelecegini tayin hakkini tesvik etme çabalarindan dolayi uluslararasi taninirlik kazanmisti.
Kaynak: İHA