Bu Ekmek Bir Yil Bayatlamiyor

Yozgat’ta kis aylarinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve 1 yil boyunca bayatlamadan muhafaza edilebilen yufka ekmek yapimina baslanildi.

Bu Ekmek Bir Yil Bayatlamiyor
Yozgat’ta gelenek haline gelen kislik yufka ekmek yapimi telasi basladi.

Kis aylarinin yaklasmasiyla özellikle kirsalda yasayan kadinlar, yufka ekmek yapimi için kollari sivadi.

Aydincik ilçesinde sabahin erken saatlerinde bir araya gelen kadinlar, imece usulü hava kararincaya kadar yufka ekmegi pisirmeye devam ediyor. Herhangi bir katki maddesi kullanilmadan un, tuz ve su ile yogrulan hamurlar, maharetli ellerde beze haline getiriliyor. Bezeler diger kadinlarin oklavalarinda incecik açilip yufkaya haline getiriliyor ve daha sonra ates üzerindeki saçta pisirilerek yufka ekmek halini aliyor.

Bir yil boyunca evlerin serin yerlerinde ve depolarda muhafaza edilen yufka ekmekler, bayatlamadan 1 yil boyunca tüketiliyor.

Ankara’dan memleketin yufka ekmek yapmak için gelen Rahime Erkoç, “Yufka ekmek yapiyoruz, kis hazirligi komsularla toplanip imece usulü, yardimlasarak her gün birimize ekmek yapiyoruz. Birimiz yoguruyor, birimiz pisiriyor, birimiz de çeviriyor. Kisin bunlari tüketiyoruz, bir sene boyunca bunlari yiyoruz. Bir sene bayatlamadan duruyor, kis boyu bunlari yiyoruz. Yaza kadar yeniyor yufka ekmek hiçbir sey de olmuyor.” dedi.

Ilçelerinde kis hazirliklarina basladiklarini söyleyen Arife Koçak ise, “kis hazirligimiz var, yufka ekmek yapiyoruz. Komsularla birlestik her gün birimize yapiyoruz. Imece usulü, bir gün bize diger gün onlara yardimlasarak ekmek yapiyoruz. Kis boyu yiyoruz. Her isimiz yardimlasarak. Çok da güzel oluyor.” seklinde konustu.

Yufka ekmegin kendileri için vazgeçilmez oldugunu belirten Zülfiye Erkoç da, “Kisin toplaniyoruz, her gün birimize yufka ekmek yapiyoruz. Kis boyu her ögün yufka ekmegi tüketiyoruz. Komsular arasi imece usulü yapiyoruz, toplanip kendimiz yapiyoruz. Kis boyunca bu ekmegi yiyoruz. Bir sene boyunca bayatlamadan duruyor. Zaten kuru bir sekilde sakliyoruz, yiyecegimizi alip sulayip tüketiyoruz. Daha saglikli, mayasi yok. Sadece tuz, un ve sudan olusuyor. Yufka ekmek bizim vazgeçilmezimiz.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA