Asi Nehri'nde Su Canavarlariyla Mücadele

Lübnan’in Beka Vadisi’nden baslayan, Suriye sinirini asarak Türkiye’ye ulasan ve ters akmasiyla bilinen Asi Nehri’nin üzerini kaplayan su sümbülleri temizleniyor.

Asi Nehri'nde Su Canavarlariyla Mücadele
Hatay’in merkez ilçesi Antakya’da sonbaharin gelmesi ile birlikte Asi Nehri’ni su sümbülleri kapladi. Çok hizlica yayilmasi ve ekosistemdeki canlilara zarar veren bir bitki türü olarak bilinen su sümbülleri Asi Nehri’ni tamamen kaplamasinin ardindan Hatay Büyüksehir Belediyesi ekipleri harekete geçerek tekne ile temizleme çalismasi yapti. Yaklasik 556 kilometre uzunluga sahip olan ve 98 kilometresi Türkiye sinirlari içerisinde bulunan Asi Nehri’nin sehir merkezi içinde kalan kisimlarinda belli bölgelerde köprü ayaklarina tutunan ve nehirde yüzer halde bulunan su sümbüllerini tekne yardimiyla temizleniyor.

Hatay Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Mahir Çiçek, özellikle son dönemlerdeki nüfus artisi, iklim degisikliginden su azalmasi ile birlikte suyun içerisindeki yüksek orandaki azot fosfor gibi degerli besinlerin zirai ilaçlamadan kaynakli su sümbüllerinin Asi Nehri boyunca çogalmaya devam ettigini belirterek, "2015 yilindan bu yana basladigimiz faaliyetlerde günümüze kadar yaklasik 388 tonluk atik topladik. Özellikle tarim kaynakli kirliligin azaltilmasi ile bunun temelini yok etme sansimiz olur. Bu bir zaman, mücadele meselesi. Aslinda iklim degisikligi ile ilgili yapilacak her türlü faaliyet buna hizmet edecek. Su sümbülleri ile ilgili personelimiz ve teknemiz ile özellikle sehrin giris noktalarindan tutmaya çalisiyoruz. Asi Nehri’nin döküldügü yerde, yani deniz kenarinda da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Asi Nehri ile ilgili Birlesmis Milletler Kalkinma Programi ve Japonya Hükümeti görüsmeler yaparak proje ürettiklerini ve bu projenin 2023 yili mart ayi itibari ile tamamlanacagini belirten Çiçek, “Asi Nehri ile ilgili yaklasik 2017 yilindan beri bilindigi Asi bir havza ve multidisipliner çalismalar gerektiren bir nehrimiz. Üzerinde çok kirleticiler var nüfusun artmasi da buna sebep oldu. Uluslararasi bir sorun, her platformda biz bunu paylastik. Asi Nehri’nde ki kirlilik denizlerimizi de kirletiyor. 2017 yilindan baslayan proje ile Birlesmis Milletler Kalkinma Programi ve Japonya Hükümeti ile yaptigimiz görüsmelerde Asi’nin daha temiz hale getirilmesi ve özellikle denizin kirletilmesinin önüne geçebilmek için bir proje ürettik. Projemiz hem su sümbüllerinin Asi boyunca Samandag’a dökülmesini engellemek, hem de insan kaynakli kati atiklarin denize dökülmesini engellemeye çalistik bu proje ile. Yaklasik 7 aydir çalisiyoruz bu proje üzerinde ve hibe aldik bununla ilgili. Bununla yapacagimiz temel faaliyet su sümbüllerini ve atiklarin konveyör bant sistemi ve amfibik araç yolu ile düzenli sekilde toplanmasini saglayacagiz. Atiklarin denize dökülmemesini saglamis olacagiz bu yolla. Proje 2023 yili mart ayi itibari ile sonlanacak. Bununla ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Bu da bize bu var olan Asi’nin bu sorunlarini gidermekte katki saglayacagini umut ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA