Sosyal Dayanisma Merkezi Kursiyerlere Ekmek Kapisi Oldu

Projesi Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli tarafindan hazirlanan Sosyal Dayanisma Merkezi (SODAM) açilisindan bugüne kadar geçen 1 yillik süreçte vatandaslarin hem ev ekonomisine katki sagladi hem de istihdam olusturdu.

Sosyal Dayanisma Merkezi Kursiyerlere Ekmek Kapisi Oldu
Canik ilçesine bagli Gaziosmanpasa Mahallesi’nde bulunan Bala Hatun Hanim Konagi’nda 27 Eylül 2021 tarihinde hizmete sunulan SODAM 1. yilini doldurdu. 1 yil sonunda degerlendirmede bulunan Vali Dagli, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimiz tarafindan finanse edilen ve Valiligimiz Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi tarafindan kurulan SODAM’in dezavantajli bölgelerde yasayan vatandaslarimizin toplumsal entegrasyonlarini saglamak üzere psikososyal, sosyokültürel, mesleki, sanatsal ve kisisel gelisimleri desteklemeye yönelik olarak hayata geçirildi. Geride kalan 1 yillik süre içerisinde bu baglamda büyük ilerlemeler kaydedildi. Bugüne kadar SODAM’da 15 kursiyerimiz okuma-yazma ögrenmis ve 9 kursiyerimiz okur-yazarlik belgesi, 10 kursiyerimiz de asçi çiragi ve asçi yardimciligi belgesi almaya hak kazanmistir. Ayrica 38 kursiyerimiz terzilik belgesi, 9 kursiyerimiz hasta, yasli ve özel bakima destek elemani belgesi, 6 kursiyerimiz de ev/kurum temizligi belgesi almaya hak kazanmis ve 19 kursiyerimiz Kur’an-i Kerim okumayi ögrenmistir. SODAM bünyesindeki kurslara katilan kadinlarin çocuklarinin kayitli oldugu kresimizde ise çocuklarimiz sayilari, sekilleri, sureleri ve dualari ögrenmek gibi birçok kazanim elde etmisler, 28 çocugumuz yaz donemi Kur’an Kursunda Kur’an-i Kerim okumayi ögrenmistir. SODAM’da her ay düzenli olarak yapilan egitim seminerlerine katilan tüm kursiyerlerimiz bugüne kadar 12 farkli alanda verilen egitimlerden yararlanmistir” dedi.

Milli Egitim Bakanligi’nin Aile Okulu Projesi kapsamindaki egitimin pilot uygulamayla Canik bölgesinde ilk olarak SODAM’daki kursiyerlere verildigini ve 40 saatlik bu egitim sonucunda kursiyerlerin Aile Okulu Belgeleri almaya hak kazandigini ifade eden Vali Dagli, “SODAM’da hazirlanan ürünlerle Samsun Gida Fuarinin yani sira AVM’lerde de stant açiliyor. Kursiyerlerimizin ürünlerinin buralarda satisa sunuluyor. Geçtigimiz Ramazan ayi boyunca asçilik sinifi kursiyerlerimiz disaridan siparis alarak çalisti ve ev ekonomilerine destek oldu. SODAM’da aldigi egitimler sayesinde halen asçilik kursumuzdan 4 kursiyerimiz, dikis sinifindan 8 kursiyerimiz, el sanatlari sinifindan 8 kursiyerimiz disaridan siparis alarak ev ekonomilerine katki sagliyor. SODAM’da belge alan kadinlarimizdan 3’ü sigortali olarak bir ise yerlestirildi, 3 kadinimiz da su an is yerlerinde deneme sürecinde. Bu süreçte el sanatlari sinifindaki kursiyerimizin ördügü bebek oyuncaklarin Almanya’ya Irak’a satilmis olmasi da bizleri ayrica sevindirdi. Bununla birlikte, SODAM’da egitim alan kursiyerlerimizin is hayatina katilimini daha da kolaylastirmak için Is-Kur’la yapilan görüsmeler dogrultusunda kalifiye eleman yetistirme çalismalarimiza devam ediyor ve artik Samsun SODAM’in markalasmasi için gerekli planlama çalismalarina basliyoruz. Yine SODAM projemiz ile birlikte yürütmeyi planladigimiz Aile Destek Merkezi (ADEM) projesi kapsamindaki çalismalarimiz da devam ediyor. Bu dogrultuda Ilkadim ADEM’i kisa bir süre içerisinde vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz. Ilk olarak dikis kursunun açildigi Çarsamba SODAM ile asçi yardimciligi, tig örücülügü, ahsap islemeciligi, nakis ve dikis kurslarinin açildigi Asarcik ADEM de kisa süre önce faaliyetlerine basladi ve resmi açilislarini ilerleyen günlerde yapacagiz. Ayrica, Asarcik ADEM bünyesinde açilacak olan kresimizin de tüm hazirliklari tamamlanmis durumdadir” diye konustu.

Kaynak: İHA