Serbest Piyasada Findik Fiyati Düsüse Basladi

Giresun’da kabuklu tombul findigin fiyati geçen haftaya göre düsüse geçti. Geçen hafta 47 liranin üzerinde baslayan findik fiyati bugün itibariyla 46 liraya kadar geriledi.

Serbest Piyasada Findik Fiyati Düsüse Basladi
Haftaya düsüsle baslayan findik fiyati düsüsünü sürdürmeye devam ediyor. Son iki günde bir lira gerileyen findik fiyati serbest piyasada 46-47 lira araliginda islem görüyor. Findik fiyatinin bir süre daha düsüsünü sürdürebilecegini ifade eden bazi alicilar ihracat bazinda da talebin olnadigini ileri sürdü.

Findik fiyatini kalitesinin da belirledigini kaydeden findik tüccari Sezgin Kumas, “Geçen haftalarda findik fiyat bir miktar yükselise geçerek 48 liranin üzerine çikmisti ancak tekrar düsüse geçti. Haftaya 47 lira bandinda baslayan findik fiyati bugün itibariyla 46 lira seviyesine geriledi. Ancak, findik randimani yüksek olursa yine de 47 liranin üzerinde alici bulabiliyor. Normal sartlarda ise serbest piyasada findik fiyati 46 lira seviyesinde” dedi.



Ihracat da düsük, pazara gelen findik da

Üreticilerin pazara findik getirmemesine ya da TMO’yu tercih etmesine ragmen findik fiyatinin düsüste olduguna dikkat çeken Kuma, “Normal sartlarda üretici pazara findik getirmediginde fiyatlarin yükselmesi gerekirdi. Buna ragmen serbest piyasada fiyatlar beklentilerin altinda. Suan piyasaya findik inmis olsa fiyatlarin daha da düsecegini söyleyebiliriz. Bu anlamda iyi ki üretici pazara yogun bir findik indirmiyor. Üretici ihtiyaci kadar satiyor ya da TMO’ya gidiyor bu da fiyatlarin daha da düsmesinin önüne geçiyor. Öte yanda ihracatçilarda da bir talep yok. Geçtigimiz yillarda bu aylarda aylik bazda 25-30 bin ton ihracat olurken, bu yeni sezon mahsulden Eylül ayi için ihracatin 5 bin tonu bulmayacagini düsünüyorum. Dolayisiyla hem ihracat düsük hem de üreticinin pazara findik indirmesi zayif” diye konustu.

Kaynak: İHA