CHP'li Belediye Baskanlari Iklim Kriziyle Mücadelelerini Anlatti

Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani 3. Belediyeler Bulusmasi, Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliginde Bursa’da gerçeklesti. CHP Genel Baskan Yardimcilari ve 7 CHP’li belediye baskaninin katildigi bulusmada baskanlar, deneyimlerini ve iklim eylem planlarini paylasti.

CHP'li Belediye Baskanlari Iklim Kriziyle Mücadelelerini Anlatti
Küresel bir sorun olan iklim krizi tehdidi giderek büyürken, CHP’li belediyeler bu sorunla mücadelede ortak bir eylem plani olusturmak için harekete geçti. Karsiyaka Belediyesi’nin iklim degisikligini ve dünyanin gelecegini tehdit eden bu krize karsi yerel yönetimler düzeyinde yapilmasi gerekenleri konusmak, konuya iliskin bir yol haritasi belirlemek hedefiyle öncülük ettigi “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani-Belediyeler Bulusmasi”nin üçüncüsü, Nilüfer Belediyesi ev sahipliginde Bursa’da gerçeklesti. Ev sahibi olarak açilis konusmasini yapan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, iklim krizinin hayatin her alanini etkileyen bir konu olduguna dikkat çekti. Küresel isinma, ekolojik dengenin bozulmasi ve kurakligin yavas yavas kendini hissettirmeye basladigini ifade eden Baskan Erdem, “Bugün bizi bekleyen iklim krizi, temelde insan hatasindan kaynaklaniyor. Eger toplumlarin bunu fark etmesini saglayabilirsek, bu gidisi degistirebiliriz. Krizi durduramasak da siddetini azaltabiliriz” dedi.



"Kendi potansiyelimizi hayata geçirirsek tüm krizleri asabiliriz”

Nilüfer’de bu konularda farkindalik olusturmak için özel bir çaba sarf ettiklerini söyleyen Baskan Erdem, günümüzde tarimin stratejik öneme sahip oldugunu belirterek Nilüfer Belediyesi olarak bu konuda yaptiklarini paylasti. Üretime destek çabalari sürerken, iklim krizi hakkinda farkindalik olusturacak çalismalar da yaptiklarini belirten Baskan Erdem, atik yönetimini geri dönüsümü esas alan bir anlayisla yürüttüklerini söyledi.

Kompost ünitesi, bitkisel atik yaglarin ve atik pillerin toplanmasi, hava ve su kalitesi ölçümleri, karbon ayak izinin azaltilmasi için park ve yesil alanlarin artirilmasi ve bisiklet yolu aginin genisletilerek halkin bisiklet kullanimina tesvik edilmesi gibi çalismalari da anlatan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Türkiye’de ilk kez bir belediye olarak Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi’ni kurduklarini da sözlerine ekledi. Baskan Erdem, 1 megavat kapasiteli Arazi Tipi Günes Enerji Santrali kurma hazirligi içinde olduklarini da anlatarak su sözlerle çagrida bulundu:

“Bunlar bizim çabalarimiz, yapilacak çok sey var elbette. Son söz olarak diyorum ki dünya hepimize yeter, akil ve bilimin isiginda, doga ile barisik yasarsak, üretime yönelir kendi potansiyelimizi hayata geçirirsek tüm krizleri asabiliriz.”

"Belediyelerimiz, gelecegi planliyorlar"

Enerji ve Alt Yapi Projelerinden Sorumlu CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin ise, konusmasinda dünyanin geleceginin enerji ve iklim olduguna dikkat çekti. Nilüfer Belediyesi’nin 2016 yilinda Türkiye’deki ilk enerji kooperatifini kurma çalismalarinin içinde yer aldigini anlatan Akin, bu uygulamadan sonra iktidarin, enerji kooperatifleriyle ilgili düzenleme ve degisiklik yaptigini söyledi.

Yasanabilir bir dünya için hem enerji hem de tarimda sürdürülebilirligin sart oldugunu belirten Akin, enerji verimliliginin önemine de degindi.

Doga Haklari ve Çevre Politikalarindan Sorumlu CHP Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztünç da iklim krizinin gida ve ekonomik krizi tetikledigini belirterek, merkezi idarenin yapmasi gerekenleri muhalefetin yaptigini savundu.

Yasanilan konforun bedelinin agir olduguna dikkat çeken Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Baskan Yardimcisi Seyit Torun ise, belediyelerin iklim ve enerji kriziyle ilgili yogun bir çaba içinde olduklarini ifade etti.

CHP’li belediyelerin merkezi iktidarin çözüm bulmadigi pek çok soruna el attigini söyleyen Torun, “Belediyelerimiz, gelecegi planliyorlar. CHP’li belediyeler tarimda, enerjide, çevrede varlar, yenilenebilir enerji konusunda, temiz enerjiyi üretebilmek için yogun çaba içindeler. Bugün iklim krizi çok büyük degilse, CHP’li belediyeler sayesinde” diye konustu.

Bulusmada yer alan belediye baskanlari da simdiye kadar iklim kriziyle mücadele için hayata geçirdikleri projeleri ve bundan sonra yapmayi planladiklari projeleri paylasti.

“Dogru yönetilirse kent içinde tarim basarili olur"

Iklim degisikligi ve sürdürülebilir enerji için Baskanlar Sözlesmesine imza koyduklarini belirten Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, bu çerçevede yaptiklari çalismalara sivil toplumu da dahil ettiklerini söyledi.

Avrupa Birligi’nin çevre ve iklim kriziyle mücadele için ortaya koydugu hedefleri Bodrum’da gerçeklestirmekte kararli olduklarini belirten Aras, akilli sehir ve dijitallesmenin, enerji verimliligi ile karbon emisyonunu azaltma noktasinda önemli olduguna degindi. Aras, bu çerçevede Bodrum’da yaptiklari çalismalari paylasti.

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi da, “Kadiköy Belediyesi dünyanin ortak sorunu haline gelen küresel iklim krizi ile mücadeleye yönelik Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Adaptasyon Eylem Planlarini 2018 yilinda hazirladi ve 2030 yilina kadar sera gazi emisyonlarini yüzde 40 oraninda azaltmayi taahhüt etti” diye konustu.

Karsiyaka Belediye Baskani Cemil Tugay da ilk yapilacak isin su, enerji ve gida krizini yönetmek oldugunu belirterek, yer alti su rezervlerinin kullanimi, tarim alanlarinin çogaltilmasi, iklim dostu gastronomi anlayisinin genisletilmesi gibi konular oldugunu belirtti.

Tugay, kent içinde tarimin hayal olmadigini belirterek, “Dogru yönetilirse kent içinde tarim basarili olur. En iyi örnek Hollanda” diye konustu.



"2024 yilina kadar kisi basina 19 metrekareye çikarma hedefimiz var"

Iklim kriziyle mücadele için karsi eylem planini hazirladiklarini ifade eden Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem de, “Bu hedefle, yesil alanlari 2024 yilina kadar kisi basina 19 metrekareye çikarma hedefimiz var. Ayrica bisiklet yolu agimiz giderek büyüyor. Bu konuda Türkiye’de ikinci ilçeyiz. Çocuklari, gençleri, iklim krizi konusunda bilinçlendirecek çalismalar yapiyoruz” diye konustu.

Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay da CHP’li belediyeler olarak birbirlerinden örnek aldiklari iyi uygulamalari kentlerinde hayata geçirdiklerini belirtti.

Akay, Seyhan’da önceligin tarim oldugunu belirterek, tarimda enerji tasarrufu saglamak için gelistirdikleri projelerden bahsetti.

Iklim krizi konusunda simdiden önlem alinmazsa çok geç kalinacagi uyarisinda bulunan Sisli Belediye Baskani Muammer Keskin, yesil alan konusunda en fakir ilçe olan Sisli’de yesil alan olusturmak için yaptiklari çalismalari anlatti. Keskin, okullarin bahçelerindeki betonlari kirarak buralarda ögrenciler için bostanlar olusturduklarini anlatti. Tepebasi Belediye Baskan Yardimcisi Suat Yalnizoglu da Türkiye’de akilli sehir projesini hayata geçiren ilk belediye olduklarini belirterek, akilli binalarla ilgili bilgi verdi.

Bursa Akademik Odalar Birligi Yerleskesi’nde düzenlenen bulusmaya CHP Genel Baskan Yardimcilari Seyit Torun, Ali Öztunç, Ahmet Akin ve Prof. Dr. Lale Karabiyik, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayisoglu, Orhan Saribal, Erkan Aydin, Yüksel Özkan, Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Karsiyaka Belediye Baskani Cemil Tugay, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Sisli Belediye Baskani Muammer Keskin, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay ile Tepebasi Belediye Baskan Yardimcisi Suat Yalnizoglu, CHP Bursa Il Baskani Ismet Karaca, geçmis dönem Nilüfer Belediye Baskani ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskan adayi Mustafa Bozbey ile CHP ve IYI Parti il yönetimleri, akademisyenler ve çevre gönüllüsü vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA