Bakan Yanik Açiklamasi 'Türkiye Aile Destek Programi'nda Destek Tutarimizi 850 TL-Bin 250 TL'ye Yükseltiyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Türkiye Aile Destek Programi’ni genislettiklerini belirterek, “Türkiye Aile Destek Programi’yla büyüyen ve gelisen Türkiye’mizin refahini vatandaslarimizla paylasmaya devam ediyoruz. Programimizdan daha fazla vatandasimizin istifade etmesi için mevcut bütçemiz 15 milyar TL’ye 25 milyar TL ilave ederek programimizi genisletiyoruz. Bu dogrultuda 450 TL-600 TL olan destek tutarimizi 850-bin 250 TL’ye yükseltiyoruz” dedi.

Bakan Yanik Açiklamasi 'Türkiye Aile Destek Programi'nda Destek Tutarimizi 850 TL-Bin 250 TL'ye Yükseltiyoruz'
Bakan Yanik, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan yeni sosyal yardim paketinin detaylarini paylasti. Sosyal refah paylasimini önde tutan bakis açisiyla ve arz odakli güçlü sosyal yardim sistemi kurduklarini belirten Bakan Yanik, “Kaynaklarimizin bütün toplum kesimlerinin yararina olacak sekilde dagitilmasini her dönemde önceledik ve bu dogrultuda çalisiyoruz” dedi.

Türkiye Aile Destek Programi’nin genisletilmesi ve etkinligini artirmaya yönelik çalismalarin tamamlandigini bildiren Bakan Yanik, sunlari söyledi:

“Küresel ekonomik dalgalanmalardan ihtiyaç sahibi ailelerimizi koruyabilmek için desteklerimizi sunmaya devam ediyoruz. Türkiye Aile Destek Programi’yla büyüyen ve gelisen Türkiye’mizin refahini vatandaslarimizla paylasmaya devam ediyoruz. Programimizdan daha fazla vatandasimizin istifade etmesi için mevcut bütçemiz 15 milyar TL’ye 25 milyar TL ilave ederek programimizi genisletiyoruz. Bu dogrultuda 450 TL-600 TL olan destek tutarimizi 850 TL-bin 250 TL’ye yükseltiyoruz.”

"Çocuk Destek Bileseni” hayata geçiriliyor

Bakan Yanik, sosyal yardimlardan faydalanan ailelerdeki çocuklara ilave destek saglayacaklarini kaydederek, “Çocuk Destek Bileseni" çerçevesinde hanelerde bulunan çocuk sayisina göre hanelere aylik 350 TL ile 650 TL araliginda destek vereceklerini belirtti.

Bakan Yanik, “Bu kapsamda 1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 TL ilave destek saglayacagiz” dedi.

Türkiye Aile Destegi’nden yararlanan haneleri Elektrik Tüketim Destegi’nden de yararlandiracaklarinin bilgisini veren Bakan Yanik, “Programa basvurusu kabul edilen ancak Elektrik Tüketim Destegi (ETD) alamayan hanelere ETD saglanmasina dair tüm çalismalarimizi tamamladik. Bu dogrultuda 1-2 kisilik hanelere 75 kw karsiligi elektrik tüketim destegi (108 TL), 3 kisilik hanelere 100 kw karsiligi elektrik tüketim destegi (144 TL), 4 kisilik hanelere 125 kw karsiligi elektrik tüketim destegi (180 TL) ve 5 ve üzeri nüfusa sahip hanelere 150 kw karsiligi elektrik tüketim destegi (216 TL) saglayacagiz” ifadelerini kullandi.

Bakan Yanik, Türkiye Aile Destek Programi’ndan faydalanmak isteyen vatandaslarin e-Devlet üzerinden ve Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari (SYDV) araciligiyla basvurularini yapabildigini hatirlatarak, yeni tutarlarin da kasim ayi ödemelerine yansitilacagini vurguladi.

Dogalgaz Tüketim Destegi’nde tutar artirildi

Bakan Yanik, yeni sosyal yardim paketi içerisinde ihtiyaç sahibi vatandaslarin isinma giderlerine destek olunmasi amaciyla bu yil hayata geçirilen Dogalgaz Tüketim Destegi’nde de önemli düzenlemeler yaptiklarinin bilgisini verdi. Bu çerçevede Dogalgaz Tüketim Destegi’nde 3 milyar TL’lik bir destek saglamayi hedeflediklerini belirten Bakan Yanik, “2022 yili kis dönemi için destek tutarlarimizi artirdik. Hak sahibi vatandaslarimiza yönelik yillik 415 TL ile bin 150 TL arasinda ilden ile degiskenlik gösteren yardim tutarimizi 900 TL ile 2 bin 500 TL arasinda olacak sekilde artirdik” dedi.

2022 yili kis dönemi için söz konusu destek programina yönelik basvurulari eylül ayinin ilk haftasi itibariyla e-Devlet üzerinden yeniden almaya basladiklarini hatirlatan Bakan Yanik, yeni basvuru döneminde sadece ev sahiplerine degil ayni zamanda kiraci olan tüm sosyal yardim faydalanicisi vatandaslara da dogalgaz desteklerinden faydalanma imkani sunduklarini ifade etti.



Saglik raporu bulunan kronik hastalara yüzde 5 ek ödeme yapilacak

Saglik raporu bulunan kronik hastalara veya hayatlarini cihaza bagli sürdüren vatandaslara ek ödeme yapacaklarini da belirten Bakan Yanik, “Vatandaslarimizin basvurusu sirasinda hastaligina dair raporunu sisteme islemesi gerekecek. Hastalarimizin yasadigi hanelere belirledigimiz destek tutarina ek olarak yüzde 5 fazla ödeme yapacagiz” ifadelerini kullandi.

Tutar artisi yapilan sosyal yardim kalemlerinin bütçesi 11,5 milyar TL’ye yükseldi

Açiklanan yeni sosyal yardim paketi içerisinde düzenli sosyal yardimlardan faydalanici ailelere saglanan destek tutarlarinda da artislar yaptiklarini kaydeden Bakan Yanik, “Yardim programimizin tutarlarinda yüksek oranlarda artislar sagladik. 2022 yilinda tutar artisi sagladigimiz yardim programlarimiz için ayirdigimiz 6 milyar TL bütçemizi yillik 11,5 milyar TL’ye yükselttik” dedi.

Bakan Yanik, artis yapilan sosyal yardimlarin detayini su sekilde paylasti:

“Prefabrik ev yapimi yardimini 40 bin TL’den 150 bin TL’ye, ev onarim yardimini 25 bin TL’den 75 bin TL’ye, betonarme ev yapimi yardimini 70 bin TL’den 200 bin TL’ye çikardik. Buna ek olarak Sartli Dogum Yardim Programi kapsaminda vermis oldugumuz 150 TL’lik tutari 500 TL’ye, Çoklu Dogum Yardimi’ni 215 TL’den 400 TL’ye, Sartli Saglik Yardimi’ni da 55 TL’den 100 TL’ye yükselttik.”

Bakan Yanik, Öksüz Yetim Yardimi’nda 300 TL olan destek tutarini 600 TL’ye, Esi Vefat Etmis Kadinlara Yönelik Düzenli Nakdi Yardimi da 500 TL’den bin TL’ye çikardiklarini bildirdi.
Kaynak: İHA