Amasya'nin UNESCO Daimi Listesi Dosyasi Hazir

Anadolu’nun açik hava müzesi görünümlü sehri Amasya’daki tarihi Harsena Kalesi ve Kral Kaya Mezarlari’nin UNESCO Dünya Mirasi Daimi Listesi’ne alinmasi için sürdürülen hummali çalismalar sonucu hazirlanan dosya tamamlandi. Dosya, Fransa’da yer alan UNESCO merkezine iletilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanligi’na sunuldu.

Amasya'nin UNESCO Daimi Listesi Dosyasi Hazir
Türkiye’den 18 eserin UNESCO daimi listesinde bulundugunu belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Harsena Kalesi ve Kral Kaya Mezarlari insallah ülkemizin UNESCO dünya kalici mirasinda bulunan eserlerinden bir tanesi olacak” dedi.

Vali Masatli, Amasya Valiligi’nin öncülügündeki hazirlik çalismalarinda Amasya Belediyesi, kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslariyla esgüdümlü sekilde hareket edildigini söyledi.

8 bin 500 yili asan tarihiyle birçok medeniyete ev sahipligi yapan Amasya’nin Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan da ‘Marka kent’ olarak ilan edildigine deginen Mustafa Masatli, tarihi boyunca Hitit, Pers, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli gibi tarihe yön veren çok sayida uygarliga kucak açan sehzadeler sehrinin sahip oldugu kültürel degerlerle adeta bir açik hava müzesi görünümünde olduguna isaret etti.

Önünden geçen Yesilirmak’in gerdanlik gibi aktigi Harsena Kalesi ve Kral Kaya Mezarlari’nin UNESCO Dünya Mirasi Daimi Listesi’ne girmesiyle Amasya’nin dünya çapinda taninirliga sahip olacagini ve bunun turizme olumlu yansiyacagini anlatan Masatli, çalismalara rehberlik eden Kültür ve Turizm Bakanligi basta olmak üzere sürece katki sunan Amasya Belediyesi’ne, alan baskanligina ve emegi geçen tüm kurum yetkililerine tesekkür etti.
Kaynak: İHA