Luhansk, Herson Ve Zaporijya'daki Sözde Referandumlarda Oy Sayma Islemi Sona Erdi

Rusya’nin Ukrayna topraklari Luhansk, Herson ve Zaporijya’da düzenledigi sözde referandumlarda oy verme islemi tamamlanirken, söz konusu bölgelerde halk Rusya’ya katilima destek verdi.

Luhansk, Herson Ve Zaporijya'daki Sözde Referandumlarda Oy Sayma Islemi Sona Erdi
Rusya’nin Ukrayna topraklarindaki 4 bölgede Rusya’ya katilim için düzenledigi sözde referandumlarda Luhansk, Herson ve Zaporijya’da oy sayim islemi sona erdi. Yaklasik 4 milyon kisinin oy kullandigi referandumlarda Donetsk’te yüzde 86,89, Luhansk’ta yüzde 83,61, Zaporijya’da yüzde 90 ve Herson’da yüzde 76,86 katilim saglandi. Ukrayna’daki savas nedeniyle Rusya’ya siginan bölge sakinleri için de Rusya’nin birçok kentinde 200’den fazla sandik kuruldu.

Aksam saatlerinde tamamlanan oy verme isleminin ardindan tüm bölgelerde oy sayimina geçilirken, oylarin yüzde 100’ünün sayildigi Luhansk bölgesinde halkin yüzde 98,42’si, Herson’da halkin yüzde 87,05’i ve Zaporijya’da halkin yüzde 93,11’i Rusya’ya katilmaya “evet” dedi.



Donetsk’te oy sayim islemi devam ediyor

Donbass Bölgesi’ndeki 3 bölgede kesin olmayan sonuçlara göre Rusya’ya katilim yönünde karar çikarken, Donetsk Bölgesi’nde ise oy sayiminin yüzde 56,85’ine tamamlandi. Donetsk’te ise sayilan oylarda su ana kadar halkin yüzde 94,75’inin Rusya’ya katilima “evet” dedigi aktarildi. Donetsk’te de, diger 3 bölge ile ayni sonucun çikmasi bekleniyor.

“Rusya’ya, evinize hos geldiniz"

Rusya Güvenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Dmitri Medvedev seçim sonuçlarinin belirginlesmesinin ardindan sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Referandum sona erdi. Sonuçlar belli. Rusya’ya, evinize hos geldiniz" ifadelerini kullandi.

Luhansk lideri Leonid Paseçnik, seçim komisyonunun seçimlerin tamamlandigina dair açiklamasinin ardindan yaptigi açiklamada ise, "Luhansk’in Rusya’ya geri dönecegi artik açik" dedi.



Birçok ülke ve uluslararasi örgüt referandumlarin sonuçlarini tanimayacak

Birlesmis Milletler (BM), yapilan referandumlar sonrasi bölgeye gözlemci göndermeyeceklerini duyururken, AB, NATO, ABD, Fransa, Israil ve Arnavutluk gibi birçok ülke sözde referandumlarin sonuçlarini tanimayacaklarini bildirdi.
Kaynak: İHA