Kirklareli'de 'Vizyon Çalistayi' Yapildi

Kirklareli’nde "TR21 Bölgesi 2024-2028 Yili Bölge Plani" çalismalari çerçevesinde ’Il Vizyon Çalistayi’ yapildi.

Kirklareli'de 'Vizyon Çalistayi' Yapildi
Kirklareli’de Vali Birol Ekici, AK Parti Milletvekili Selahattin Minsolmaz, STK temsilcileri, belediye baskanlarinin katilimlariyla "TR21 Bölgesi 2024-2028 Yili Bölge Plani" çalismalari çerçevesinde Il Vizyon Çalistayi yapildi.

Çalistayda konusan Vali Ekici, Istanbul ve Avrupa arasinda Kirklareli’nin seçkin bir il oldugunu belirterek, “Kirklareli hem Karadeniz’e 60 kilometre siniriyla, Bulgaristan’a 177 kilometre siniriyla, Istanbul ve Avrupa Birligi ile arasinda çok seçkin bir bölgeye sahip bir il. Birçok göstergesi sehrimizin Türkiye’nin diger geri kalan alaniyla kiyasladigimiz zaman çok önemli gelismeler elde etmisiz” dedi.



"Kirklareli’de her seyimiz kayit altinda ve Türkiye’de birinci siradayiz"

Kirklareli’nin her seyinin kayit altinda oldugunu söyleyen Ekici, “Mesela elektrikte kayip, kaçak oranimiz yüzde 5. Bu çok önemli bir gösterge yani her seyimiz kayit altinda ve Türkiye’de birinci siradayiz. Bursa sanayi sehri oldugu için kayip kaçakta bizi geçebiliyor. Sosyal güvencede yüzde 4’üz. Halkimizin tümü sosyal güvenlik semsiyesi altinda. Bu su anlama geliyor, orta sinifi yakalamis bulunmaktayiz yani orta gelir tutturmus. Dogru, dürüst yatirim ve yönetimin bulundugu bir sehiriz. Osmanli’da Istanbul, Edirne arasindayiz. Istanbul ve Edirne Belgrad ana yolunun ve ticaretinin, göçünün üzerindeyiz” seklinde konustu.



"Tarimda Trakya olarak Türkiye’nin yüzde 8 ürününü biz üretiyoruz"

Vali Ekici, Trakya’nin çok önemli üstünlükleri oldugunu vurgulayarak, “Çok önemli üstünlüklerimiz var. Tarihimiz var, denizimiz var, kültürümüz var, seçkin longoz ormanlarimiz var. Turizmde, sanayide, ticarette, tarimda Trakya olarak Türkiye’nin yüzde 8 ürününü biz üretiyoruz. Topraklarimizin büyüklükleri çok güzel ve isleme oranimiz Türkiye’nin üzerinde” dedi.



"Sanayide de iyi bir noktadayiz"

Ekici, açiklamasinin devaminda, "Kirklareli OSB’nin, büyüklügü 505 hektar, Büyükkaristiran OSB’nin büyüklügü 596 hektar, Evrensekiz OSB’nin 212 hektar, bir özel OSB’miz var, onunki 65 hektar. Toplam OSB büyüklügü 1378 hektar. Sanayi olmadan yani biz bugday üreterek, efendim ayçiçegi satarak bunlari isleyip sanayi ürünü haline getirmeden, ayçiçegi yagi haline getirmeden sattigimiz sürece biliyorsunuz ki tarimsal ürün satan ülkeler ortalama 5 bin dolar milli gelire sahip. Kalkinmakta olan ülkeler iste 10 bin dolar milli gelire sahip ki biz 11-12 bin dolarlari yakaladik. Ama bizim gerçekten böyle seçkin bir ortamda seçkin bir yerlesim, cografyada 25 bin dolar, 30 bin dolari yakalamamiz hiçten bile degil. Önümüzde bir firsat, bunlarin dikkate alinmasini istiyorum" ifadelerini kullandi.

Daha sonra AK Parti Kirklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da alinacak kararlarin 3 il açisindan çok önemli oldugunu ifade ederek, “Türk Akimi Projesi çok önemli bir proje. 937 kilometre Rusya’dan Karadeniz’in tabanindan Kiyiköy’e ulasti. Yine Azeri gazini getiren Trans Anadolu Dogalgaz Boru Hatti Projesi (TANAP) Ipsala’dan ülkemize girdi. Türkiye’nin degil dünyanin en önemli iki tane projesi buradan Türkiye, Trakya’nin sinirlarinda Ipsala ve Kiyiköy, Kirklareli ili sinirlarinda” dedi.

Yapilan açilis konusmalarinin ardindan katilimcilarla görüs alisverisinde bulunuldu.
Kaynak: İHA