Isveç'ten De Kuzey Akim'daki Sizintilarin Kaza Olmadigi Iddiasi

Danimarka Basbakani Mette Frederiksen’in ardindan Isveç Basbakani Magdalena Andersson da yaptigi açiklamada, Kuzey Akim boru hatlarinda tespit edilen sizintilarin kaza olmadigini ve kasitli eylemlerden kaynaklandigini öne sürdü.

Isveç'ten De Kuzey Akim'daki Sizintilarin Kaza Olmadigi Iddiasi
Rus gazini Baltik Denizi üzerinden Avrupa’ya tasiyan Kuzey Akim 1 ve Kuzey Akim 2 boru hatlarindaki sizintilar hakkinda Danimarka ve Isveç “kasitli eylem” açiklamasi yapti. Danimarka Basbakani Mette Frederiksen’in ardindan Isveç Basbakani Magdalena Andersson da yaptigi açiklamada, Kuzey Akim boru hatlarinda tespit edilen sizintilarin kaza olmadigini ve kasitli eylemlerden kaynaklandigini öne sürdü.

Andersson, Kuzey Akim boru hatlarindaki sizintilarin sabotaj olabilecegine dair bilgiler içeren iki patlama tespit edildigini belirterek, bunun Isveç’e karsi bir savas eylemi anlamina gelmedigini aktardi. Andersson, Isveç hükümetinin NATO gibi ortaklariyla ve Danimarka ile Almanya gibi komsulariyla sizintilar ile ilgili gelismeler konusunda yakin temas halinde oldugunu belirterek, "Istihbarata sahibiz, ancak Danimarka ile olan temaslarimizda da bilgi aldik ve buna dayanarak bunun muhtemelen kasitli bir eylem oldugu sonucuna vardik. Muhtemelen bir sabotaj" dedi.

Boru hatlarina yönelik öne sürdügü sabotaj eyleminin Isveç veya Danimarka topraklarina yönelik bir saldiri olmadigini ifade eden Andersson, mevcut güvenlik durumu çerçevesinde hükümetin olanlari çok ciddiye aldigini vurguladi.

Basbakan Frederiksen ise gazetecilere verdigi demeçte, "Bunlarin kasitli eylemler oldugu artik yetkililer tarafindan net bir sekilde degerlendiriliyor. Bu bir kaza degildi. Bu eylemin arkasinda kimin olabilecegine dair henüz bir bilgi yok" ifadelerini kullanmisti.

Sizintilarin yakininda güçlü patlamalar tespit edilmisti

Isveç Ulusal Sismoloji Merkezi tarafindan yapilan açiklamada, dün Danimarka ve Isveç’teki sismologlarin söz konusu sizintilarin yakininda güçlü patlamalar kaydettigi aktarilmisti. Alman jeolojik arastirma merkezi GFZ ise, Danimarka’nin Bornholm Adasi’ndaki bir sismografin dün iki kez ani artis kaydettigini belirtmisti.

Isveç Ulusal Sismik Agi’nda (SNSN) ögretim görevlisi olan Björn Lund basina verdigi demeçte, sizintilarin yasandigi bölgede 2,3 büyüklügünde depreme benzer bir sarsinti tespit edildigini aktararak, ilk patlamanin Danimarka’nin Bornholm Adasi’nin güneydogusunda, ikinci ve daha güçlü olan patlamanin ise Ada’nin kuzeydogusunda oldugunu ifade etmisti.

Isveç sabotaj ihtimali nedeniyle ön sorusturma baslatmisti

Isveç, boru hatlarindaki sizintilarin ardindan harekete geçmis ve ön sorusturma baslatmisti. Isveç Ulusal Polis Sözcüsü yaptigi açiklamada, "Bir rapor olusturduk ve suç siniflandirmasi agir sabotaj" demisti.
Kaynak: İHA