Europa Nostra Ödülü Kenan Yavuz Etnografya Müzesine Verildi

Avrupa Birligi Kültür Mirasi Europa Nostra büyük ödülü Prag’da düzenlenen törenle Kenan Yavuz Etnografya Müzesine verildi.

Europa Nostra Ödülü Kenan Yavuz Etnografya Müzesine Verildi
Koruma, arastirma, hizmet ve bilinç gelistirme olmak üzere dört ana kategori de verilen ödül; somut ve somut olmayan kültür mirasini korumayi, insanlari katilimci olmaya ve sahiplenmeye tesvik etmeye, uluslararasi örnek uygulamalari görünür kilmayi ve duyurmayi amaçliyor.

Prag Devlet Operasinda düzenlenen törenle ödülü alan müze kurucusu Kenan Yavuz, “2021 yilinda Avrupa Müze Forumu tarafindan Kültür Mirasi büyük ödülünü alarak, Avrupa’da Yilin Müzesi seçilen müzemizin, 2022 yilinda da; Avrupa Birligi Kültür Mirasi/Europa Nostra ödülüne layik görülmesi ülkemiz adina bizim için büyük bir gurur. Anadolu bozkirlarinda, dogup büyüdügüm topragima bir borç ödeme projesi olarak, köyümde insa ettigimiz müzemizin Avrupa’nin en degerli ödüllerini kazanmasi müzemizin misyonunu çok daha güçlü sekilde hem ülkemizde ve hem de Dünya’da duyurmasina büyük katki verecek. Kültür Mirasi alaninda Dünya’nin en prestijli iki ödülüne birden sahip olan ilk ve tek müze olmanin heyecani ile Anadolu’muzun kadim kültürünü, uluslararasi platformlarda daha etkin ve daha güçlü olarak tanitmaya devam edecegiz. Bizi böylesine büyük bir ödüle layik gören Europa Nostra jüri üyeler ne, bize destek olan basta Kültür ve Turizm Bakanligimiz ve Avrupa Birligi Türkiye delegasyonu olmak üzere tüm kurumlara ve dostlara çok tesekkür ediyorum” dedi.

Europa Nostra tarafindan yapilan açiklamada, “Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ziyaretçilerine, yerel halk ile isbirligi içinde tasarlanan interaktif deneyimler sunuyor, Bayburt ve Anadolu’nun somut ve somut olmayan kültür mirasini koruyor, canli tutuyor, yurttas katilimi ve farkindalik olusturma alaninda etkin çalismalar gerçeklestiriyor. Türkiye’den önemli bir kültürel miras basarisini ödüllendirmekten mutluluk duyuyoruz” denildi.

Prag Devlet Operasinda düzenlenen törene Avrupa Komisyonu’nun yenilik, arastirma, kültür egitim ve gençlik komisyonu baskani Mariya Gabriel, Çek Cumhuriyeti Kültür Bakani Martin Baxa, Europa Nostra Baskani Hermann Parzinger ve tüm Avrupa Birligi üyesi ülkelerden seçkin bir davetli toplulugu katildi.

Kaynak: İHA