70 Yasindaki Camalti Sanati Ustasi, Sanatini Gelecek Nesillere Aktarmak Istiyor

Yozgat’in Yenifakili ilçesinde yasayan 70 yasindaki Sükrü Çagatay, geleneksel Türk el sanatlarindan olan camalti resim boyama sanatini, 4 metrekare atölyesinde icra ederek gelecek nesillere ulastirmak istiyor.

70 Yasindaki Camalti Sanati Ustasi, Sanatini Gelecek Nesillere Aktarmak Istiyor
Geleneksel Türk el sanatlari arasinda önemli bir yeri olan, 19. yüzyilin baslarinda ülkemizde büyük bir gelisme gösteren ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmus sanat dallari arasinda yerini alan camalti resim boyama sanati, Yozgat’in Yenifakili ilçesinde yasayan Sükrü Çagatay’in (70) ellerinde zamana direniyor. Cam levhalarin arka yüzeylerine çizdigi resimleri toz boya, guaj, cam boyasi ve akrilik boyalarla boyayan Çagatay, 57 yildir bu sanati yasatmak için çalisiyor. 13 yasinda camalti resim sanati ile tanisan ve kendi imkanlariyla sanatini gelistiren Çagatay, bu güne kadar 600’e yakin eser meydana getirdi. 2010 yilinda 450’ye yakin eserini Kültür ve Turizm Bakanligi’na verirken bir kisminin da satisini Istanbul’da gerçeklestirilen kültür ve sanat günlerinde yapti. Sanatini 4 metrekare atölyesinde severek icra eden camalti Ustasi Çagatay, unutulmaya yüz tutmus sanati, gelecek nesillere aktarmak için çalisiyor.

"Bu sanati kendim ögrendim"

Camalti sanatini kendi imkanlari ile 13 yasinda ögrenmeye basladigini söyleyen Sükrü Çagatay, “1960’li yillarda cam alti boyama sanatina ilgi duydum. Evde annemin bir resmi vardi ona bakarak kendim yapmak istedim. Camin üzerindeki yagli boyalari, divit ile boyamaya çalistim ve bu sanati kendim ögrendim. Buna alisinca da cam alti resimlerini çogaltmaya basladim. O günden bu güne bu isle ugrasmaya basladim. Su ana kadar 550-600 eserim oldu, 450 tanesini Kültür ve Turizm Bakanligina verdim. Bir kisminin da fuarlarda satisini yaptim. Son 15 yildir da yaptigim resimlerde kutularin içinde bekliyor” dedi.



"Iç Anadolu Bölgesinde sadece ben yapiyorum"

Camalti resim sanatini gelecek kusaklara aktarmak istedigini de belirten Çagatay, “Camlari çarsidan aliyorum, resmin ebatina göre camlari kesiyorum, boyuyorum. Bu sanati Iç Anadolu Bölgesinde sadece ben yapiyorum. Benden baska da bu bölgede yapan yok. 70 yasindayim, bu sanattan kopamiyorum. Bu is maddiyat istedigi için eskisi kadar ugrasamiyorum, elimde olan resimler satilsa yine bu isi yaparim. Bu sanat Osmanli Döneminde çok ilgi görmüs ve bu zamana kadar da benimle geldi. Ben de bu sanati gelistirmek, yayginlastirmak istiyorum. Gençleri egitmek istiyorum ama elimde egitici belgesi yok. Okullarda kurs verip bu sanati yaymak istiyorum” seklinde konustu.



Vatandasin istegine göre sipariste aldigini ifade eden Çagatay, “Bana gelen her türlü resmi yapiyorum, sorunsuz olarak vatandasin istegine göre yapiyorum. Amacim benim sanatimi baska birileri de ögrensin ve benden sonra da onlar yasatsin. Unutulmaya yüz tutmus bir sanat, kimse yapmiyor, ilgi de duymuyor. Gelecek nesillerde benim gibi firçayi ellerine alsin, daha iyilerini yapsinlar, onlarda bu sanati yasatmaya ugrasin.” açiklamalarina yer verdi.
Kaynak: İHA