Tunceli'de Heyecanlandiran Kesif

Tunceli’nin Hozat ilçesinde bulunan Gavur Kalesinde yapilan arkeolojik arastirmalarda, kalenin en genç Demir Çaginda iskan edilmis oldugu anlasildi. Kalenin bundan sonra yapilacak çalismalar ile genç Tunç Çagina kadar götürülebilecegi belirtildi.

Tunceli'de Heyecanlandiran Kesif
Tunceli’nin Hozat ilçesinde Yozgat Bozok Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. ögretim üyesi Serkan Erdogan ile ayni üniversitede arastirma görevlisi Ilter Tanriverdi tarafindan yapilan çalismada, ilçeye bagli Karacaköyü yol ayrimindan yaklasik 3 kilometre devam eden Demir Çagina tarihlenen sal taslarindan yapilmis yol tespit edildi. Çatalkaya üzerinden Gavur Kalesine varan yolun bitiminde kalede yapilan çalismada yaklasik 2 metre 80 santimetreye varan harçsiz surlar tespit edildi. Surlar ve sulu çanak yuvalari ve seramik kiriklarindan ötürü bölgenin en genç Demir Çaginda iskan edilmis oldugu anlasildi. Bu tip kalelerin, her ne kadar Demir Çagi olarak görülse de bundan sonra yapilacak çalismalarla bu kalenin daha eski bir tarihe yani genç Tunç Çagina degin götürülebilecegi belirtildi.

Çalismada akademisyenlere rehberlik yapan yazar ve doga aktivisti Vedat Aldemir, "Dogasi kadar arkeolojinin de bakir oldugu Tunceli’nin Hozat ilçesinde doga gezilerimiz sirasinda denk geldigimiz birkaç tarihi doku vardi. Bu tarihi dokularin gün yüzüne çikarilmasi için akademik yetkililerden, arkeologlardan destek istedik. Sag olsunlar bizi kirmayip buraya kadar geldiler. Bir kalede yerlesim bölgesi tespit ettiler ve bu tespitin demir çagina uzandigini yalniz üzerinde yapilacak arastirmalar sonucunda tunç çagina kadar gidebilecegini söylediler. Bu da bizim için çok sevindirici bir haber oldu. Bizim de yetkililerden talebimiz bölgedeki bu alanlarin tescillenmesi ve turizme kazandirilmasi" dedi.

Kaynak: İHA