Ikiz Kardesler Ölümcül Hastaligi Birlikte Yendi

Adana’nin Tufanbeyli ilçesinde, kene isirmasiyla ‘Kirim Kongo Kanamali Ates’ hastaligina yakalanan ve karaciger nakli gerektirecek seviyede hayati tehlike yasayan ikiz kardesler Selver Ayse ve Tenzile Karabulut (14), yogun tedaviyle hayata tutunmayi basardi

Ikiz Kardesler Ölümcül Hastaligi Birlikte Yendi
Tufanbeyli’ye bagli Güzelim köyünün Ambargedik yöresinde büyükbas hayvan yetistiriciligi yapan ve çadirda yasayan Zafer Karabulut ve Neslihan Karabulut çiftinin 4 çocugundan ikiz olan Selver Ayse ve Tenzile’yi, 6 Temmuz’da kene isirdi. Elleriyle söküp attiklari kenelerin tehlikesini bilmedikleri için kimseye bilgi vermeyen ikiz kardesler, Kurban Bayrami’nin ikinci günü olan 10 Temmuz’da ateslendi. Babalari tarafindan önce Tufanbeyli Devlet Hastanesine, ardindan Kozan Devlet Hastanesine götürülen Selver Ayse ve Tenzile’ye teshis konulamadi. Baba Zafer Karabulut, bunun üzerine 12 Temmuz’da çocuklarini Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne götürdü.

Hemen izole edildiler

Çocuk Enfeksiyon Bölümü’nde muayene edilen ve tetkikleri yapilan ikiz kardeslerin kan sayimlarinin çok düsük, karaciger enzimlerinin neredeyse karaciger nakli gerektirecek kadar yüksek oldugu görüldü.

Doktorlarin süphelenmesi nedeniyle ikizlerden alinan kan örnekleri Kirim Kongo Kanamali Ates testine gönderildi. Bu arada yüksek süphe nedeniyle kardesler izole edildi. Selver Ayse, durumunun daha kötü olmasi nedeniyle yogun bakima alinirken Tenzile servise yatirildi. Çocuklarin testlerinin pozitif çikmasi üzerine Kirim Kongo Kanamali Ates hastaligina yönelik tedavi islemleri yapildi. Tedavi sürecini Çocuk Sagligi Bölümü Egitim Sorumlusu Çocuk Enfeksiyon Uzm. Prof. Dr. Ümit Çelik ve Çocuk Sagligi Bölümü Idari Sorumlusu Çocuk Enfeksiyon Uzm. Dr. Merve Kiliç Çil yönetti.

1 ay hastanede kaldilar

Tedavi süreci, Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari, Çocuk Yogun Bakim, Çocuk Hematoloji, Çocuk Romatoloji, Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Nefroloji bölümlerinden doktorlarin katildigi multidisipliner yaklasimla yürüdü. Selver Ayse’nin, kardesinden farkli olarak ayrica yogun bakimda akcigerine yönelik tedavi de aldigi süreçte, Tenzile’ye vücuttaki iltihabi baskilayici ilaçlar verildi.

Hastanede 1 ay yattiktan sonra hayati tehlikeyi atlatan ikiz kardesler, taburcu olduktan sonra kontrol ve tedavinin takibi için hastaneye gelmeye devam ediyor.

"Çok umutlu degildik"

Ikiz kardeslerin yasadiklari hakkinda bilgi veren Çocuk Enfeksiyon Uzmani Dr. Merve Kiliç Çil, geldikleri gün doktorlar olarak kendilerinin de çok umutlu olmadigini söyledi.

Uzm. Dr. Çil, “Çocuklar geldiginde durumlari çok kötüydü. Kirim Kongo Kanamali Ates hastaliginin ölümcüllügünü bildigimiz için biz bile karamsardik. Ancak ilgili 6 bölüm koordineli olarak çalisarak, dakika dakika çocuklari takip ederek tedavilerini büyük bir özen içinde sürdürdük. Artik iyi durumdalar. Tedavileri devam ediyor ve kontrol için düzenli olarak hastanemize geliyorlar, ancak tehlikeli dönemi atlattilar” dedi.



"Hepimiz mutlu olduk"

Bashekim Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar da hastane olarak benzeri birçok agir hastanin iyilesmesine vesile olduklarini belirterek “Çocuk Sagligi Bölümümüzün hekimleri ve hemsireleri basta olmak üzere tüm ekip arkadaslarimizi kutluyorum. Geldiklerinde ümit vermeyen ikiz kardesler, basarili tedavi süreciyle hayata tutundu. Bu tatli ikizlerin sagligina kavusmasi hepimizi mutlu etti” diye konustu.

Kaynak: İHA