AB Açiklamasi 'Her Yerde Oldugu Gibi Iran'da Da Insanlar Barisçil Protesto Hakkina Sahiptir'

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Iran’daki protestolar hakkinda yaptigi yazili açiklamada, Iran’dan protestoculara yönelik siddettin durdurulmasi ve internetin açilmasi çagrisinda bulunarak, “Her yerde oldugu gibi Iran’da da insanlar barisçil protesto hakkina sahiptir” dedi.

AB Açiklamasi 'Her Yerde Oldugu Gibi Iran'da Da Insanlar Barisçil Protesto Hakkina Sahiptir'


Iran’da 22 yasindaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan patlak veren protestolar devam ederken, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB adina Iran’daki protestolar hakkinda yazili açiklama yapti.

Amini’nin ölümünün ardindan Iran’daki kadin ve erkeklerin, temel haklari olan toplanma ve protesto etme haklarini kullandiklarina dikkat çeken Borrell, “Artan sayida rapor, Iran güvenlik ve polis güçlerinin gösterilere verdigi tepkinin orantisiz oldugunu ve çok sayida yaralanmanin yani sira can kaybiyla da sonuçlandigini gösteriyor” dedi.



Ilgili Iran makamlarinin internet erisimini ciddi sekilde kisitlamasi ve anlik mesajlasma platformlarini engelleme kararinin, ifade özgürlügünü açikça ihlal ettigini vurgulayan Borrell, “Avrupa Birligi ve üye devletleri için siddet içermeyen protestoculara karsi yaygin ve orantisiz güç kullanimi haksiz ve kabul edilemez. Her yerde oldugu gibi Iran’da da insanlar barisçil protesto hakkina sahiptir. Bu hak her kosulda saglanmalidir” denildi.

Interneti aç, siddeti durdur

Iran’in taraf oldugu Uluslararasi Medeni ve Siyasi Haklar Sözlesmesi’ne atifta bulunan Borrell, Iran’i söz konusu sözlesmede yer alan ilkelere uymaya çagirarak, “Iran’in protestolar üzerindeki siddetli baskiyi derhal durdurmasini ve internet erisiminin yani sira ücretsiz bilgi akisini saglamasini bekliyoruz. Ayrica, Iran’in ölüm ve tutuklananlarin sayisini netlestirmesini, siddet içermeyen tüm protestoculari serbest birakmasini ve tüm tutuklulara gerekli süreci saglamasini bekliyoruz” dedi.



“Amini’nin ölümü usulüne uygun olarak sorusturulmali”

Amini’nin ölümünün usulüne uygun olarak sorusturulmasi ve ölümünden sorumlu oldugu kanitlanan herkesin sorumlu tutulmasi çagrisinda bulunan Borrell, “Iran Cumhurbaskani’nin bu konudaki açiklamasini dikkate aliyoruz. Avrupa Birligi, Mahsa Amini’nin ölümü ve Iran güvenlik güçlerinin gösterilere tepki verme seklini ele almak için bir sonraki Disisleri Konseyi öncesinde elindeki tüm seçenekleri degerlendirmeye devam edecek” dedi.



Ne olmustu?

Iran’in baskenti Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen Irsad devriyeleri tarafindan gözaltina alindiktan sonra hastaneye kaldirilan Amini, 16 Eylül’de hayatini kaybetmisti. Tahran Emniyet Müdürlügü, Amini’nin ölümüne iliskin yaptigi açiklamada, Amini’nin uygun olmayan basörtüsü nedeniyle gözaltina alindigini ve ardindan karakolda hiçbir fiziki temas olmadan bayginlik geçirdigini belirtmisti. Olayin ardindan "ahlak polisi" ve "zorunlu basörtüsü" uygulamasina karsi protestolar baslamisti. Gösterilerdeki can kaybina iliskin resmi açiklama yapilmazken, suana kadar 41 kisinin hayatini kaybettigi tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA