Rusya Disisleri Bakani Lavrov Açiklamasi 'Avrupa, Yoksul Ülkelere Ücretsiz Gübre Tedarikimizi Engellemeye Çalisiyor'

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Birlesmis Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantisinda yaptigi konusmada, "Avrupa, yoksul ülkelere ücretsiz gübre tedarikimizi engellemeye çalisiyor" dedi.



Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Birlesmis Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantisinda yaptigi konusmada, Avrupa’nin Rusya’ya uyguladigi ambargolardan dolayi Avrupa limanlarinda biriken 300 bin ton Rus gübresini yoksul ülkelere göndermek istediklerini ancak Avrupa’nin bunu engellemeye çalistigini söyleyerek, "22 Temmuz’da Istanbul anlasmalarinin imzalanmasina katkida bulunan genel sekreterin çabalarini memnuniyetle karsiliyoruz. Ancak bu anlasmalarin uygulanmasi gerekiyor. Ancak ABD ve AB’nin Rusya’nin tahil ihracati ve gübrelerinin önünde mali ve lojistik engeller tamamen kaldirilmis degil. Bu engellemeler nedeniyle gübreler yoksul ülkelere tedarik edilemiyor" dedi.



"Bati, Donbass bölgesindeki referanduma öfkeleniyor"

Ukrayna’nin dogusunda bulunan ve Rus ordusunun kontrolü altindaki bölgelerde düzenlenen Rusya topraklarina katilim yönündeki halk referandumu ile ilgili konusan Lavrov, "Buradaki halk 2021 yilinda Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’in söyledigi seylere tepki gösteriyor. Zelenskiy, kendisini Rus hisseden herkesin Rusya’ya gitmesini tavsiye etti. Iste bu topraklarda yasayanlar atalarinin yüzyillardir yasadiklari topraklara hakim olarak bunu yapiyor. Bati bu duruma öfkeleniyor" ifadelerini kullandi.

"ABD kendini dünyanin efendisi ilan etti"

ABD’yi de elestiren Lavrov, "Soguk savas döneminde kendi kendine zafer ilan eden ABD, yükümlülügü olmayan, hukuksuzluga göre davranan ve Tanri’nin dünyadaki elçisi ve dünyanin efendisi olarak gördü. Bugün dünya düzeninin gelecegi sorusu soruluyor. Cevap herkesi kötü itibarli kurallarina göre yasamaya zorlayan tek bir hegemonya olup olmayacagidir. Demokratik ve adil bir düzen mi olacak, yoksa santaj, tehdit, sömürgecilik ve neonazizmin olmadigi bir dünya mi?" seklinde konustu.

Kaynak: İHA