Mustafakemalpasa Ansiklopedisi Sanal Dünyada

Mustafakemalpasa hakkinda onlarca bilgi, belge ve görselin büyük çalismalar sonucu bir araya toplandigi ‘Mustafakemalpasa Ansiklopedisi’, sanal dünyada yerini aldi.

Mustafakemalpasa Ansiklopedisi Sanal Dünyada
1999-2009 yillari arasinda Mustafakemalpasa Belediye Baskanligi yapan Hayri Öztetikler’in kuruculugunu üstlendigi interaktif ansiklopedi, veri girisi için kent bellegine katki sunmak isteyen herkese açik olacak.

Mustafakemalpasa’nin görsellerle desteklenmis tarihi, kuruluslari, kisileri, sehir mekânlari, yayinlar ve önemli olaylari gibi birçok basligin görüntülenebilecegi ansiklopedi, sehrin dünü için kolektif bir hafiza olustururken, gelecege önemli bir birikim birakacak.

Ansiklopedi sitesinin tanitimi için düzenlenen programda konusan Hayri Öztetikler, bu girisimin hiçbir ticari amacinin olmadigini söylerken; “Mustafakemalpasa’lilarin destegi ve katkisiyla büyüyüp gelisecek olan ansiklopedimizin yararli olacagina inaniyorum. Ilçemizin adinin ve düsman isgalinden kurtulusunun 100. yilinda Mustafakemalpasa’ya armagan olsun” dedi.

Kent kültürü arastirma çalismalari çerçevesinde hazirlanan ‘Mustafakemalpasa Ansiklopedisi’ adli interaktif internet sitesinin tanitim ve açilis kokteyli, Ticaret ve Sanayi Odasi Konferans Salonu’nda düzenlenen bir programla yapildi.

“Pandemi sürecinde yüzlerce belge hazirlandi”

Mustafakemalpasa Ansiklopedisi’nin kurucusu Hayri Öztetikler, tanitim etkinliginde interkatif sitenin kurulus amaci, hazirlik süreci ve kullanim yönetimi hakkinda bilgiler verdi.

10 yillik belediye baskanligi döneminde, Mustafakemalpasa’nin farkli yönleriyle kent tarihini ilgilendiren yüzlerce belge ve görsel biriktirdigini söyleyen Öztetikler,pandemi sürecinde sanal ansiklopedi projesinin hayata geçirilmesi için ilk adimlari atmaya basladigini belirtti.

Gelen önerileri degerlendirerek, yaptigi taramalarin ardindan birçok materyali sanal ortama aktardigini kaydeden Öztetikler söyle konustu; “Mustafakemalpasa hakkinda onlarca insan arastirmalar yapmakta; bilgi, belge ve görselleri çesitli ortamlarda bizlerle paylasmaktadirlar. Günümüze yönelik olarak da yeni görseller üretilmektedir. Bunun yaninda daha gün yüzüne çikmamis yüzlerce konu ve bilginin oldugunu tahmin etmekteyiz. Sitemiz, çesitli mecralarda daginik olarak bulunan bu materyalleri derlemek, tasnif etmek, bir araya getirip tüm bunlara çati olma amaciyla hazirlanmistir. Aklimizin erdigince, bizim bilgi kapasitemizle orantili olarak bu siteyi tamamen amatörce hazirladik. Hiçbir ticari amacimiz yoktur.”

“En büyük katkiyi Mustafakemalpasalilar verecek”

“Birçok eksigimizin, ‘daha iyi olabilirdi’nin de farkindayiz” diyen Hayri Öztetikler;“Zaman içerisinde bunlari birlikte çözecegimize inaniyorum. Sitemiz su an için en iyi bilgisayarlarda görüntülenebilir. Telefonlar için olan aplikasyonunu hazirliyoruz. Bir aksilik olmazsayilbasinda yayinlayabiliriz. Mustafakemalpasa’lilarin destegi ve katkisiyla büyüyüp gelisecek olan ansiklopedimizin yararli olacagina inaniyorum. Ilgililer, ansiklopedinin isleyisi ve ayrintilarla ilgili bilgileri sayfanin altindaki siyah bölümden inceleyebilir.Ilçemizin adinin ve düsman isgalinden kurtulusunun 100. yilinda Mustafakemalpasa’ya armagan olsun. Her türlü görüs, öneri ve elestirilerinizi iletisim formunu kullanarak bize iletebilirsiniz.Destekleriniz ve katkilariniz için tesekkür ederiz” dedi.

Alfabetik ansiklopedi, fotograf ve video arsivi, kitaplik, yazilar, Mustafakemalpasa’nin tarihinin takip edilebilecegi günlük ve haber arsivi olmak üzere 8 bölümden olusan ‘mkpansiklopedi.com’ sitesine onayin ardindan herkes içerik girebilecek.

Mustafakemalpasa’nin yasayan ansiklopedisi, kolektif bir emekle devamli güncellenecek.
Kaynak: İHA