Ercis'te Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Bugday Arpa Tohumu Destegi Yapildi

VAN – Van’da yürütülen proje çerçevesinde 2 bin 555 çiftçiye yüzde 75 hibeli toplam 2 bin 750 ton bugday ve arpa tohumu destegi yapiliyor.

Ercis'te Çiftçilere Yüzde 75 Hibeli Bugday Arpa Tohumu Destegi Yapildi
Van Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan hazirlanan ve Van Büyüksehir Belediyesi tarafindan finanse edilen "Van Bugday Ambari Oluyor" ile "Van Arpa Üretiyor" projeleri ile 2 bin 555 çiftçiye 2 bin 750 ton bugday ve arpa tohumunun dagitimi yapiliyor. Van il ve ilçelerinde uygulanan projeler çerçevesinde 2400 Sayili Van Tarim Kredi Kooperatifi araciligiyla temin edilen sertifikali tohumlar, bin 987 çiftçiye bin 953 ton bugday tohumu ve 568 çiftçiye 797 ton arpa tohumu olmak üzere toplam 2 bin 555 çiftçiye 2 bin 750 ton tohum olarak dagitimi yapiliyor. Toplam bütçesi 38 milyon TL olan ve yüzde 75’i hibeli olarak dagitimi yapilan tohumlarin ekimi ise 137 bin 500 dekar alanda yapilacak. Bugday ve arpalarin ekimi neticesinde 2023 hasat sezonunda 41 bin tonun üzerinde verim ve 287 milyon TL gelir getirmesi bekleniyor.

Ercis ilçesinde yapilan tohum dagitimini Ercis Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Nuri Mehmetbeyoglu yapti. Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde yapilan törende Ercis ilçesinde müracaat eden 155 çiftçiye toplam 265 ton tohumun dagitimi yapildi. Tohum dagitiminda konusan Ercis Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Nuri Mehmetbeyoglu, “Van Valiligi, Van Büyüksehir Belediyesi, Ercis Belediyesi ve Ercis Ilçe Tarim Müdürlügü’nün koordinasyonunda Valimizin riyasetinde ‘Van Bugday Ambari’ projesi çerçevesinde Ercis ilçemizde 35 mahallemizde müracaat eden 115 den fazla üreticimize yaklasik 216 ton bugday tohumu dagitmanin gururunu yasiyoruz. Bu dagitilan tohumlarla birlikte yaklasik 11000 dekarlik bir sahada tarimda bugdayi bir araya getirecegiz ve gelisen büyüyen üreten Türkiye’ye büyük katki saglayacagiz. Yine Valimizin riyasetinde baslatilan ‘Van Arpa Üretiyor’ projesi çerçevesinde Ercis’te 18 mahallemizde yaklasik 40 civarin müracaat eden vatandaslarimiza toplamda dagitilan tohumlar 50 tona yaklasti. Buda su anlama geliyor yaklasik 2 bin 500 dekarlik sahada arpa üretimi yapacagiz. Bugdaydan arpaya arpadan meyvecilige kadar Valimizin talimatlari dogrultusunda Ercis’te Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü arkadaslarimiz çalismalara basladilar. Suana kadar yaklasik 87 den fazla vatandasimizin müracaatini aldik. Binden fazla meyve fidanini talebini aldik ve almaya devam ediyoruz. Biz bundan sonraki süreçte de Ercis’imiz ismine yakisir yakisir bir sekilde hizmet etmeye devam edecegiz. Bu hizmetlerin getirilmesinde sehrimize büyük katkilar sunan Valimiz Ozan Balci’ya, emegi geçenlere çok tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA