Asrin Yesevi'si Seyyid Ahmet Arvasi Vefatinin 33. Yili Seneyi Devriyesinde Anildi

Asrin Yesevi’si Seyyid Ahmet Arvasi, vefatinin 33. yili seneyi devriyesi adi altinda düzenlenen toplantida film gösterimi ve konusmayla anildi. Anma toplantisinin konusmacisi Gazeteci Hüseyin Sarikoç, Ahmet Arvasi’nin Türk Milliyetçiligi düsüncesini Islam’i gaye edinen bir anlayisla savundugunu söyledi.

Asrin Yesevi'si Seyyid Ahmet Arvasi Vefatinin 33. Yili Seneyi Devriyesinde Anildi
Asrin Yesevi’si olarak bilinen egitimci, toplumbilimci, sair ve yazar Seyyid Ahmet Arvasi, Ensar Vakfi’nin Süleymaniye’deki merkez binasinda gösterimi yapilan film ve yapilan konusma sunumuyla anildi. “Türk-Islam Ülküsü”, “Kendini Arayan Insan”, “Diyalektigimiz ve Estetigimiz” gibi eserleriyle taninan Arvasi’nin anmasi, Ensar Vakfi’nin konferans salonunda çok sayida katilimciyla gerçeklestirildi.

Arvasi’nin vefatinin 33. yili seneyi devriyesi adi altinda düzenlenen toplantinin konusmacisi gazeteci Hüseyin Sarikoç oldu. Sarikoç, konusmasinda Merhum Arvasi’nin egitime verdigi önemi ve fikir hayatini anlatti.

“Türk Islam Kültür ve Medeniyet Davasini kafalara ve gönüllere naksetmistir”

Seyyid Ahmet Arvasi’nin gönüllere naksettigini söyleyen Gazeteci Hüseyin Sarikoç, “Bir egitimci ve pedagog olarak, inançla yaptigi çalismalarda ve yazdigi eserlerde Seyyid Ahmet Arvasi, Türkiye’nin egitim meselesine dair çok önemli tespitleri var. Arvas Hoca, Türk Islam Kültür ve Medeniyet davasini kafalara ve gönüllere naksetmistir. Egitim Sosyolojisi kitabinda 1980 öncesi yaptigi tespitlerde birkaç paragraftan size bahsedecegim. Dünyada var olan sistemleri inceler ve her ülkenin kendi egitim sisteminin tamamen kendi sartlarina, ihtiyaçlarina göre olmasi gerektigine isaret eder. Biz 1920li yillardan bu yana egitim sistemimizde yapbozla devam ediyoruz. Çok farkli egitim modelleri de tartisiliyor. Bir tespit olarak son 20 yilda 8’inci milli egitim bakanimiz görevde” dedi.



“Milli egitimi, milli savunmanin bir parçasi olarak görürdü”

Milli egitim sisteminin önemine vurgu yapan Gazeteci Sarikoç, “Bizim millet olarak kendi mazimizi dikkate alarak Bati takliti egitim sistemlerimiz ile genç nesilleri egiterek kalkinmamizin ve gelecegimizin müreffeh - huzurlu devletini Türkiye’si mümkün olmadigini vurgular. O milli egitimi, milli savunmanin bir parçasi olarak görür. Egitim kadrolari güçlü olan ülkelerin savunma mekanizmalarinin da güçlü oldugunu dile getirir. Bu inançla emperyalizmi 1980 öncesi emperyalizm 2 tür tarif edilirdi. Bir kara ve kizil. Kizil emperyalizmi hepimiz bilirdik. Moskova, Çin’dir. Kara emperyalizm çok farli sekilde hayatimizda yer ederdi. O günkü sartlarda cephelerin genislememesi veya tek cepheyle mücadele adinda dile getirilmezdi. Dile getirilirse de toplumda yer bulmazdi. Milli ordulardan ziyade iyi yetismis aksiyonel egitim kadrolari bir ülkenin kalkinmasinda çok önemli oldugunda dikkat çeker” seklinde konustu.



“Türk Milliyetçi Düsüncesinin Islam’a gaye edinen bir anlayisla savundu”

Ahmet Arvasi’nin Türk Milliyetçiligini savundugunu söyleyen Sarikoç, “Türk Milliyetçi Düsüncesinin Islam’a gaye edinen bir anlayisla savundu. Bunu söyleyen bir Evlad-i Resul. Baktigimiz zaman millet mensubiyeti anlaminda baktigimiz zaman çok farkli bir sey ortaya çikiyor. Avrupa Tarzi, irkçi - milliyetçilik anlayisinin Alman Idealizmi ve Fransiz Pozitivizmi’ne her zaman karsi çikmistir. Bizlerde karsi çikiyoruz. Hoca her seyden önce bir Müslüman ve Türk Islam, Ülkücüsü, Milliyetçisiydi. O Türk Milliyetçisi olmayi adeta imani bir suur meselesi olarak görmüs. Her vesile ile bunu ile getirmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA