Vergi Müfettisleri Özlük Haklarinin Artirilmasini Talep Etti

Vergi Müfettisleri Dernegi (VMD) Genel Baskani Ahmet Halis Basli, “Ülke genelinde zorlu sartlarda görev yapan denetim birimlerinin özlük haklari konusunda en yakin zamanda hak ettikleri seviyeye ulastirilacagi hususunda inancimiz tamdir. Özlük haklarimizin gelistirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Vergi Müfettisleri Özlük Haklarinin Artirilmasini Talep Etti


VMD Genel Baskani Ahmet Halis Basli ve dernek yöneticileri, bir restoranda basin mensuplari ile bir araya geldi. Basli, vergi müfettisleri tarafindan 2021 yilinda incelenen 54 bin 65 mükelleften 66,2 milyar liralik matrah farki bulundugunu dile getirerek, “24,2 milyar lira vergi tarhi istenilmis ve 50,8 milyar lira vergi cezasi tarhiyati önerilmistir. Son bes yilda ise toplam 230 bin 983 mükellef incelenmis, 310,1 milyar lira matrah farki bulunmus, 74,1 milyar lira vergi tarhi istenilmis ve 148,9 milyar lira vergi cezasi tarhiyati önerilmistir” dedi.



Basli, vergi müfettislerinin sorunlarina deginerek, su taleplerde bulundu:

“Kamu personel hiyerarsisi içinde dogrudan bakana bagli olarak görev icra eden vergi müfettisleri ve ayni zamanda diger denetim birimleri, gelinen süreçte basta maas, tazminat ve ek gösterge anlaminda çok geri kalmis durumdadir. Maddi anlamda yasanan bu eksiklik meslek mensuplarinin kamudan uzaklasmasina neden olmaktadir. Bu sebeple azimsanmayacak sayida vergi müfettisi mesleginden istifa ederek özel sektörü tercih etmekte, devletimiz de yetismis insan gücünü kaybetmektedir. Ülke genelinde zorlu sartlarda görev yapan denetim birimlerinin özlük haklari konusunda en yakin zamanda hak ettikleri seviyeye ulastirilacagi hususunda inancimiz tamdir. Ve bu hususa iliskin talebimizi buradan sizin araciliginiz ile tekrardan dile getirmek istiyoruz. Özlük haklarimizin gelistirilmesini talep ediyoruz.”

“Vergi müfettislerinin, en azindan Sayistay denetçilerinin özlük haklarina kavusturulmasi gerekmektedir”

Toplanti, Basli’nin konusmasinin ardindan soru-cevap bölümü ile devam etti. Talep ettikleri özlük haklarinin detaylarini paylasmasi istenen VMD Baskani Basli, Sayistay’in Türkiye’de kamu birimlerinin gider denetimlerini yaptigini hatirlatarak, “Vergi müfettisleri ise kayit disilikla, hayali ihracatla mücadele ediyor. Ben usulüne verilen usullerin tahsilatinda gerçegin ortaya çikarilmasinda ve hazinenin gelir kismi ile ilgileniyor. Eski dönemlerde Sayistay denetçileri, vergi müfettislerinden daha az maas almasina ragmen simdi Sayistay denetçileri hakim ve savcilarin özlük haklarina tabi tutularak vergi müfettislerinden iki fazla maas aliyorlar. Bundan dolayi vergi müfettislerinin yaptigi görevler, Sayistay denetçilerinin yaptigi görevden daha asagi bir düzeyde degildir. O yüzden vergi müfettislerinin en azindan Sayistay denetçilerinin özlük haklarina kavusturulmasi gerekmektedir” dedi.

Toplanti, hatira fotografi çekilmesinin ardindan son buldu.
Kaynak: İHA