Sanayi Atiklarindan Hayat Bulan Sanat Eserleri Tuzla'da Sergilenecek

Tuzla Belediyesi ev sahipliginde Ankara Sanayi Odasi 2’nci Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki Çevre Laboratuvari’nin (ASOB-ÇEV) destekleriyle hazirlanan ve Sema Akbel’in eserlerinin yer aldigi Sanayi Atiklarindan Ileri Dönüsüm Sergisi 5 Ekim’de Tuzla Belediyesi ev sahipliginde Tuzla Marina’da açilacak.

Sanayi Atiklarindan Hayat Bulan Sanat Eserleri Tuzla'da Sergilenecek


Ankara Sanayi Odasi 2’nci Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki Çevre Laboratuvari’nin (ASOB-ÇEV) destekleriyle hazirlanan Sanayi Atiklarindan Ileri Dönüsüm Sergisi” için geri sayim basladi.

Sanatçi Sema Akbel’in Tuzla’da bulunan 5 organize sanayi bölgelerinden topladigi ve Tuzla Belediyesi Fen Isleri Müdürlügü atölyesi ve Gönül Elleri Çarsisi iyilik atölyelerinde belediye personeli ile hazirladigi eserler, sergilenmek üzere Tuzla Marina’daki yerini almaya basladi.

Rögar kapagindan atik kablolara, atik ahsaptan demire kadar birbirinden farkli atik malzemelerden hazirlanan eserler Tuzla Marina’da sanatseverler ile bulusacak.

“Atik rögar kapagina benim kadar sevinen yoktu”

Sergi hakkinda bilgiler veren Sema Akbel,” Bu projeyi, Ankara OSB Baskani Sayin Seyit Ardiç baslatti. Adim adim tüm Türkiye’yi gezmek istiyoruz. Simdi Tuzla’dayiz. Ilk gittigim yerde çok moralim bozuldu. Eser ortaya çikaracak bir sey bulamadim. Sonra ikinci gittigimiz yerde rögar kapaklarini gördüm. Benden mutlusu yoktu. Rögar kapagini görüp bu kadar mutlu olan bir kadin sanirim yoktur. 6 parça atik rögar kapagi çikardik. Daha sonra atölyeye geldigimde Tuzla Belediyesi personelleri beni çok iyi karsiladilar. Önce rögar kapaklari ile ise basladik. Daha sonra atölyeyi gezerken bir lastik parçasi bulduk. Sonra çalisan personeller o kadar heyecanli o kadar katilimciydi ki, bir personel bir tane agaç dilimi getirdi. O agaç diliminin bir tanesinden iskorpit denilen bir balik olusturduk. Yürürken ayagimiza takilan bir lastik parçasindan iskorpitin kirmizi kenarlari olustu. Atik mercekten gözünü yaptik. Yani her buldugumuz parça çok degerliydi. Orada çalisan personelin farkli bir gözle bakarak onlarinda bulduklari parçalari getirip, ‘bunu nerede kullanabiliriz hocam’ diye sormalari çok anlamliydi” dedi.



“Atiklari sanat eserine çeviriyoruz”

Sema Akbel,” Tuzla Belediye Baskanimiz Dr. Sadi Yazici’ya böyle bir imkan verdigi için tesekkür ediyorum. Sergimizde hiçbir seyin atilmamasi gerektigini anlatmak istiyorum. Geri dönüsümde, dönüstürerek tekrar kullanabiliyoruz. Bizim yaptigimiz ise ileri dönüsüme sokarak, atiklari sanat eserine çeviriyoruz. Duvarimiza asabiliyoruz. Bahçemizde kullanabiliyoruz. Her baktigimizda keyif alabilecegimiz bir parçaya dönüsüyor. Bir esere dönüsüyor” dedi.

“Çocuklarimiza ben yaptim diyebilecegimiz sanat eserleri yaptik”

Sema Akbel’e atölyede yardim eden Tuzla Belediyesi Fen Isleri Müdürlügü personeli Murat Sahin,” Aslinda geri dönüsümden hangi sanat eseri çikartabilecegimizin farkina vardik. Çocugumuza ‘ben yaptim’ diyebilecegimiz bir sanat eserini ekip arkadaslarimiz ile birlikte yaptigimizi düsünüyorum” dedi.

Serginin nasil ortaya çiktigi hakkinda bilgi veren Ankara 2’nci ve 3’üncü Organize Sanayi Bölgelerinin Bölge Müdür Yardimcisi Pinar Yildizli,” Bu serginin ilk olusmasi bir sene önceydi. Geçen sene kendi isletmemizde ‘Sanayinin Yesil Rotasi’ sloganiyla bir yola çikmistik. Bu sirada yollarimiz Sema Hanim ile kesisti. Sema Hanim bizim bölgemizdeki atiklardan heykel yapacagini söyledi.

Çok kisa sürede atiklardan bir sergi olusturdu. Bunu Ankara’da yapilan Iklim Zirvesi’ne yetistirdik ve öyle basladi” dedi.

Kaynak: İHA