Ukrayna-Rusya Arasinda 215 Savas Esiri Takas Edildi

Ukrayna Devlet Baskanligi Ofis Baskani Andriy Yermak, Rusya-Ukrayna Savasi sirasinda esir düsen 215 esirin takasinin yapildigini duyurarak, “Bu, Devlet Baskani Zelenskiy ile Cumhurbaskani Erdogan arasindaki kisisel anlasmalarin sonucudur" dedi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ise, esir takasini savasin sonlandirilmasi yolunda önemli bir adim olarak nitelendirdi.

Ukrayna-Rusya Arasinda 215 Savas Esiri Takas Edildi
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile yürüttügü diplomasi trafigi sonucu 215 esirin takasi gerçeklesti. Ukrayna Devlet Baskanligi Ofis Baskani Andriy Yermak sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi yazili açiklamada, Rusya-Ukrayna Savasi sirasinda esir düsen 215 esirin takasinin yapildigini duyurarak, “Baskan Vladimir Zelenskiy net bir görev belirledi. Kahramanlarimizi eve geri getirmek. Sonuç, kahramanlarimiz özgür" dedi.

“Rus esaretinden 215 kisiyi geri getirdik”

Büyük bir mahkum takasi oldugunu belirten Yermak, esir takasinin birkaç asamadan olustugunu ve farkli yerlerde gerçeklestigini belirterek, “Rus esaretinden 215 kisiyi geri getirdik” dedi.

Rus esaretinden kurtarilanlar arasinda askerlerin, sinir muhafizlarin, polislerin, ulusal muhafizlarin, gümrük memurlarin ve sivillerin bulundugunu aktaran Yermak, esirler arasinda farkli rütbede askerlerin ve Azov Taburu’ndan askerlerin oldugunu ifade etti.

Söz konusu esir takasinin Devlet Baskani Zelenskiy ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan arasindaki kisisel anlasmanin sonucu olduguna vurgu yapan Yermak, “Ruslar bize canlariyla santaj yapmak istediler ama bunu kimseye yapmalarina izin vermeyecegiz” dedi.

Viktor Medvedchuk, esir takasinda kullanildi

Serbest birakilanlar arasinda Ukrayna için savasan ve idam cezasi ile karsi karsiya olan 10 yabanci uyruklu savasçinin da oldugunu aktaran Yermak, savas esrilerinin geçtigimiz nisan ayinda özel bir operasyonla yakalanan Putin’in müttefiki Yasam Için Muhalefet Partisi’nin Baskani Viktor Medvedchuk ile takas edildigini açikladi.

Medvedchuk, Ukrayna’da vatana ihanetten yargilaniyordu.

Yermak ayrica, 5 Azov Taburu komutani için 55 Rus savas esirinin takas edildigini aktararak, "Zor bir süreçti. 215 kisiyi serbest biraktik. Bu, Silahli Kuvvetlerin ön cephedeki çabalarinin sonuçlari da dahil olmak üzere, önemli bir sonuçtur ”dedi.

“Insanimizi geride birakmamak sadece söz degil, bir kuraldir”

Zelenskiy ise yaptigi açiklamada, “Muhafizlarimiz evlerine gidiyor. Çünkü bizim için insanimizi geride birakmamak sadece söz degil, bir kuraldir” dedi.

"Savasin sonlandirilmasi yolunda önemli bir adim"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, New York’taki Türkevi’nde gazetecilere ABD ziyaretini degerlendirdigi söyleside, Türkiye’nin arabuluculugunda gerçeklesen esir mübadelesinin, savasin sonlandirilmasi yolunda önemli bir adim oldugunu belirterek, Rusya ve Ukrayna arasinda barisin tesisine yönelik çabalarinin devam ettigini söyledi.



Esir mübadelesine imkan verdikleri için Rusya Devlet Baskani Putin ve Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy’e tesekkür eden Cumhurbaskani Erdogan, "Bu süreçte gayret gösteren bütün arkadaslarima da tesekkür ediyorum" dedi.

Suudi Arabistan arabuluculugunda 10 yabanci uyruklu savasçi serbest birakilmisti

Ukrayna saflarinda Rusya’ya karsi savasirken esir düsen 5’i Ingiliz toplam 10 savas esiri, Suudi Arabistan’in arabuluculugunda serbest birakilmisti. Serbest birakilan esirler uçakla Suudi Arabistan’a gönderilmisti. Suudi Arabistan tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’nin Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’in arabuluculugunun ardindan 10 savas esirini serbest biraktigi aktarilarak, “Ilgili Suudi makamlari onlari Rusya’dan alip Kralliga transfer etti ve kendi ülkelerine güvenli bir sekilde geri dönmeleri için prosedürleri kolaylastiriyor" denilmisti.

Idama mahkum edilen Ingilizler serbest birakilanlar arasinda

Serbest birakilan grubun ABD, Ingiliz, Isveç, Hirvat ve Fas vatandaslarindan olustugu ve aralarinda Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde çikarildiklari mahkemece idama mahkum edilen Ingiltere vatandaslari Sean Pinner ve Aiden Aslin ile Fas vatandasi Saadun Brahim de bulunuyor.
Kaynak: İHA