Rakip Firmaya Geçmek Isteyen Isçiye Yargitay'dan Sok Haber

Maasinin aldigi gerçek ücret üzerinden gösterilmedigi gerekçesiyle istifa eden isçi, kidem tazminati ve mesai alacagina dair dava açti. Is Mahkemesi’nin ’magdur’ dedigi isçiye kötü haber Yargitay’dan geldi. Yüksek Mahkeme, isçilik alacaklarinin ödenmemesi nedeniyle is akdini hakli nedenle feshettigini öne süren isçinin; baska bir isyerinde çalismak için kendi istegi ile isyerinden istifa ettigi için tazminat alamayacagina hükmetti.

Bir fabrikada elektrik ustasi olarak 6 sene çamisan isçi, sigorta pirimlerinin düsük yatirildigini, alacaklarinin ödenmedigini belirterek istifa etti. Alacaklarini tahsil edemeyen isçi, Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Sigorta primlerinin asgari ücretten yatirildigini, bordrolarin asgari ücretten düzenlendigini, çalismalarinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç ve eksik bildirildigini, davacinin aylik ücretinin asgari ücret kisminin bankaya yatirildigini, kalan kisminin ise elden ödendigini öne sürdü. Aylik ücretlerinin eksik ve düzensiz ödenmesi, fazla mesai ve ulusal bayram genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na eksik ve geç bildirimde bulunulmasi sebeplerinden ötürü is akdini hakli olarak feshettigini dile getirdi. Alacaklarin ödenmesi için davaciya ihtar çekildigini ileri sürerek; kidem tazminati, ücret, fazla çalisma ücreti, ulusal bayram genel tatil ücreti, yillik izin ücreti alacaklarini talep etti. Davali isveren ise davaci isçinin asgari ücretle vasifsiz isçi olarak çalismaya basladigini, ustalik mertebesine ulasmadigini, davacinin is sözlesmesini baska bir is yerine geçmesi nedeni ile feshettigini öne sürdü. Mahkeme, davanin kabulüne hükmetti. Karari davali sirket avukati istinafa götürdü. BÖlge Adliye Mahkemesi de itirazi reddetti. Bunun üzerine davali, karari temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme, baska bir isyerine geçmek için primleri bahane eden isçiye geçit vermedi. Kararda söyle denildi; "Somut uyusmazlikta davacinin el yazisi ile yazili ve imzali istifa dilekçesinde ’Kendi gönül rizamla istifa ediyorum. Kidem tazminatim haricinde yasal hiçbir alacagim yoktur.’ demek suretiyle isyerinden istifa ettigi anlasilmaktadir. Dosya içerisinde bulunan is basvuru formu ile davacinin ayni sektörde faaliyet gösteren baska bir firmaya is basvurusunda bulundugu ve Insan Kaynaklari Müdürlügü’ne hitaben yazilan form içeriginden is basvurusunun kabul edildigi ve davacinin ay sonunda ise baslayacagina dair taahhütte bulundugu görülmektedir. Davaci istifa dilekçesinden iki sonra noterden gönderdigi ihtarnamesi ile isçilik alacaklarinin ödenmemesi nedeniyle is akdini hakli nedenle feshettigini bildirmis ise de;baska bir isyerinde çalismak için kendi istegi ile isyerinden istifa eden davacinin kidem tazminatinin reddi gerekirken yazili gerekçe ile kabulü hatali olup, kararin bozulmasini gerektirmistir. Bölge Adliye Mahkemesi kararinin bozulmasina oybirligiyle karar verildi.

"
Kaynak: İHA