(ÖZEL) 250 Bin Dekarlik Tohumluk Ayçiçegin Hasadina Baslandi
Eskisehir’de 250 bin dönüm tarim arazisine ekilen tohumluk ayçiçeginin hasadina baslandi. Verimden memnun olan üretici, verilen fiyatlarin girdilerini karsilamayacagi düsüncesinde.

“Yag için kullanilandan daha zor üretilen bir ayçiçek türü”
Konuyla ilgi konusan Tepebasi Ziraat Odasi Baskani Süleyman Bulusan, yagislarin verimi arttirdigini belirtti.
Çiftçilerin verimden memnun oldugunu belirten bulusan, “Geçtigimiz yila baktigimizda degisikliler var. Ürün planlamasinin burada çok önemli oldugunu görüyoruz. Burada en büyük sikintimiz zirai girdilerimiz. Bu sene tabii ki 10-20 kilogram kadar yagislarimiz fazla. Bütün bu bölgemizde yagislarin etkisi var. Ama sikintimiz su ki geçen yilki maliyetlerle bu yilki maliyetler ayni degil bu üreticiyi zorluyor. Tohumluk ayçiçek hassas bir konu. Tohumluk ekilerken baska bir ayçiçek tarlasinin civarda olmamasi gerekiyor. Yag için kullanilandan daha zor üretilen bir ayçiçek türü. Bu tohumun önemli olusunun bir diger nedeni de tohum olmaz ise disa bagimlilik olusacaktir. Normal ayçiçegin bes kati fiyatinin verilmesi çok yerinde bir konu” dedi.
“Beklentimiz en az 15 TL ’idi”
Il genelinde 250 bin dönüm kadar tohumluk ayçiçek ekildigini belirten Tepebasi Ziraat Odasi Baskani Süleyman Bulusan, fiyatalar hakkinda konustu.
Verilen fiyatlarin beklentinin çok altinda oldugunu belirten Bulusan söyle konustu;
“Eskisehir’de 250 bin dönüm kadar tohumluk ayçiçek ekilmis tarim arazi var. Bu alan geçtigimiz yila göre daha fazla. Bunun nedeni ayçiçegin öneminin son dönemlerde artmasiyla alakali. Artik destekler degil de tesvikler üzerinden gitmemiz daha iyi olacak. Ayçiçek yoklugundan dolayi artan fiyatlar ürünün önemine dikkat çekiyor. Ayçiçek fiyatlarinin çok düsük olmasi bizi üzüyor. Beklentimiz en az 15 TL ’idi ama suanda piyasa 10 liradan gidiyor. Üreticimiz ucuz diye, elindeki ürünleri satmayi düsünmüyor. Ayçiçek yaginin fiyati ayri bir sorun. Biz burada Ayçiçek üretiminde maliyetimiz çok fazla ama sattigimiz fiyat çok düsük. Yani yetkililerden 10 lira olan bu fiyatlarin 15 lira civarlarina çekilmesini bekliyoruz.”
