Lavrov Açiklamasi 'Zelenskiy'in Kendini Rus Hissedenlere Yaptigi 'Ukrayna'dan Gidebilirsiniz' Çagrisina Yanit'

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde konusma yapan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, "Referandum kararlari, Zelenskiy’in kendini Rus hissedenlere yaptigi ’Ukrayna’dan gidebilirsiniz’ çagrisina yanit" dedi.

Lavrov Açiklamasi 'Zelenskiy'in Kendini Rus Hissedenlere Yaptigi 'Ukrayna'dan Gidebilirsiniz' Çagrisina Yanit'
Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’ne katilmak üzere geldigi ABD’nin New York kentindeki temaslarini sürdürüyor. Ikili görüsmeler gerçeklestiren Lavrov, Güvenlik Konseyi’nde konustu.

Ukrayna’ya yönelik aldiklari kararlar ve kendilerine yöneltilen suçlamalara cevap veren Lavrov, Kiev yönetiminin sivil noktalara silah yerlestirdigini iddia etti. Ukrayna’nin, Donbass bölgesinde savas suçu isledigine dair ellerinde çok sayida kayit oldugunu öne süren Lavrov, "Kiev rejiminin 2014’ten beri düzenli olarak islenen suç eylemlerine dair elimizde birçok kanit var. Rus kolluk kuvvetleri, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nden meslektaslariyla isbirligi içinde ve dikkatli bir sekilde bunlari kayit altina alarak arastiriyor" seklinde konustu.



"BIZI ASILSIZ BIR SEKILDE SIVILLERI ÖLDÜRMEKLE SUÇLADILAR"

Kiev rejiminin Donbass bölgesinde 2014’ten beri uluslararasi insan haklarina karsi ihlallerde bulundugunu ve sivillere yönelik saldirilar gerçeklestirdigini söyleyen Lavrov, "Anladigim kadariyla bugünkü toplanti Ukrayna’da yasananlarin cezasiz birakilmamasiyla ilgili. Bence bu çok yerinde bir adim. 2014’ten beri bu ülkede yasananlar konuyu tam da yansitiyor. Radikal güçler, Rus düsmanlari ve neo-Naziler, daha sonra Batili ülkelerin dogrudan destegiyle bir silahli darbe sonucu iktidara geldiler ve hemen ardindan yasal hukuksuzluk ve temel insan haklarini hiçe sayma yoluna girdiler. Yasam hakki, bilgi erisimi, konusma özgürlügü, ifade, vicdan ve anadil gibi özgürlükler ellerinden alindi" ifadelerini kullandi.

Kiev’in, Rus ordusu tarafindan insanlarin öldürülerek toplu mezarlara gömüldügü iddialarini da yanitlayan Lavrov, "Genel Sekreter ve saygideger bakanlarin huzurunda bir kez daha çagrida bulunuyorum. Lütfen, Ukraynali yetkililere Buca kentinde cesetleri gösterilen kisilerin isim listesinin yayinlanmasi için bir çagrida bulunsunlar. Bir aydir bu talebimize kimse yanit vermiyor. Sayin genel sekreter en azindan yetkinizi kullanin. Bu sahnelemenin hemen ardindan Batili meslektaslarimiz bir öfke nöbeti geçirerek, Rusya Federasyonu’na karsi yeni bir yaptirim paketi sundu. Bizi asilsiz bir sekilde sivilleri öldürmekle suçladiklarina dikkatinizi çekiyorum" diyerek bu yöndeki suçlamalari reddetti.

"UKRAYNA, TOTALITER DEVLETE DÖNÜSTÜ"

Ukrayna’ya yönelik suçlamalarina devam eden Lavrov, "Ukrayna’nin sonunda uluslararasi insancil hukuk normlarinin cezasiz bir sekilde ihlal edildigi, totaliter devlete dönüstügünden süphemiz yok" diye konustu.

Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Rus topraklarina katilim yönünde alinan referandum kararlarinin bölge sakinlerinin iradesine dayali bir karar oldugunu söyleyerek halkin aslinda bu kararla Zelenskiy’e cevap verdigini bir örnekle anlatan Lavrov, "Geçtigimiz 5 Agustos’ta Bay Zelenskiy’nin Rus oldugunu hisseden herkese Rusya’ya gitmelerini tavsiye eden bir röportaji vardi. Bana öyle geliyor ki, su anda Ukrayna’nin bazi bölgele sakinlerinin referandum yapmayi kabul ettigi kararlar, onun (Zelenskiy’in) talebine bir cevaptir" ifadelerini kullandi.

(Erhan Altiparmak - IHA)
Kaynak: İHA