846. Yil Dönümünde Miryakefalon Savasi'nin Önemi Konusuldu

Islam tarihi açisindan önemli olan Miryokefalon Savasi’nin 846. yil dönümü münasebetiyle çalistay gerçeklestirildi.

846. Yil Dönümünde Miryakefalon Savasi'nin Önemi Konusuldu


846. yil dönümünde Miryakefalon Savasi’nin çalistayi gerçeklestirildi.

Çalistayda savasin yeri, gelisimi ve önemine dair önemli bilgiler verilip bundan sonra yapilacaklar dair bir yol haritasi belirlendi. Çalistayin ardindan savasin yapildigi düsünülen Kufi Bogazi’nda bir arastirma gezisi yapan ekip, gezinin ardindan sonuç ve degerlendirme yapmak üzere tekrar bir araya gelmis olup savasin yerinin tespiti konusunda disiplinlerarasi projeler gerçeklestirilmesi gerektigi vurguladi.

Pamukkale Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yasemin Beyazit baskanliginda yapilan çalistaya, Pamukkale Üniversitesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Kiliç, Prof. Dr. Hasan Kara, Doç. Dr. Ibrahim Balik, Istanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Muharrem Kesik, Dumlupinar Üniversitesinden Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Ayönü ile Bolu Abant Baysal Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Tülay Metin’in yani sira Mustafa Yilmaz, Münir Sayhan ile Hasan Gümüs gibi tarih arastirmacilari da katildilar.

Bizans ordusu ile Türkiye Selçuklulari arasinda meydana gelen ve Selçuklularin zaferiyle sonuçlanan Miryokefalon Savasi, Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasini saglamis ve Bizans’in Türkleri Anadolu’dan çikartma ümitlerini sonlandirildi.
Kaynak: İHA