Mugla'nin Kavaklidere Ilçesinde Ahilik Haftasi Kutlandi

Ahilik kültürünün tanitilmasi, yasatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi amaciyla bu yil 12-18 Eylül tarihleri arasinda kutlanan Ahilik Haftasi, Mugla’nin Kavaklidere ilçesinde gerçeklestirilen programda, çesitli etkinliklerle kutlandi.

Mugla'nin Kavaklidere Ilçesinde Ahilik Haftasi Kutlandi


Kavaklidere Ilçe Meydani’nda gerçeklestirilen Ahilik Haftasi kutlama programina; Mugla Vali Vekili Mehmet Eris’in yani sira, Mugla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Kavaklidere Kaymakami Oray Güven, Kavaklidere Belediye Baskani Mehmet Demir, Il Milli Egitim Müdürü Emre Çay, MUTSO Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Ercan, Mugla Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (Mugla ESOB) Baskani Sükrü Ayyildiz, Mugla ESOB’a bagli meslek odalarinin baskan ve yöneticileri, esnaf ve sanatkarlar ile vatandaslar katildi.



Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan program, protokol konusmalari ile devam etti. Kavaklidere Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Ümit Alper, konusmasinda Ahilik geleneginin yasatilmasinin önemine dikkat çekti.

Ahiligin dünyadaki ilk meslek örgütü olduguna vurgu yapan MUTSO Baskani Mustafa Ercan, “Bütün dünyada özel sektörün çatisini olusturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yil önce bizim attigimiz Ahilik ve localik sisteminin kopyasidir. Simdilerde yabancilarin bizlere ögretmeye çalistigi is ahlaki, meslek standartlari, meslek egitimi, Sinai Mülkiyet Haklari gibi kavramlari dünyaya ögreten bu topraklarda dogan Ahilik kültürüdür.” dedi.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Namik Açikgöz ise Mugla’da 13. yüzyildan itibaren görülmeye baslayan Ahi teskilatinin izlerinden bahsederek 16. yüzyil kayitlarina göre ilimizde 44 tane Ahi zaviyesi bulundugunu, 2 cami ve 2 mezar tasinda Ahi kültürüne dair belgelere rastlandigini söyledi.



Ahiligin kurucusu Ahi Evran Veli’yi, rahmet ve minnetle anarak sözlerine baslayan Mugla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, “Anadolu’dan baska bir yerde benzeri olmayan bu büyük mirasi, tüm insanligin tanimasi, onun düsturlarinin günümüz insaniyla bulusmasi için Cumhurbaskanligi Genelgesi ile 2021 yili Ahi Evran Yili ilan edildi. Ahi Evran- Veli’nin “Ahilik, bir insan ilmidir. Ahi, her seyde, her ortamda ve her çagda, denge ve düzen tutturandir.” sözleriyle tarif ettigi gibi halka hizmeti Hakk’a hizmet sayan, isin ve kazancin güzelini helalini arayan bir anlayis. Ahiligin bu yolunda ticarete ve sosyal hayata getirdigi siki kurallarin özeti de ilim, ahlak ile çalismak. Ahi olabilmenin ilk sarti, öncelikle bir is, bir meslek sahibi olmak. Ikincisi o meslegi hilesiz, mükemmel sekilde icra etmektir. Bazen “Ahilik mi kaldi, o eskidendi, öyle esnaf mi var?” sözlerine muhatap oluyoruz. Evet, o esnaf hala var. Bizim esnafimiz, derdi vatan, millet olan, sabretmeyi bilen, rekabeti de dayanisma ve yardimlasmayi da en iyi sekilde yasayan camiadir” dedi.



Esnafin her zaman yaninda olduklarini belirten Milletvekili Yelda Erol Gökcan “40 yildir meslegini alin teriyle, severek yapan, çiraklar, kalfalar yetistiren esnaf büyüklerimizle ve hemen yani basinda gelecege umutla bakmamiza vesile olan, teknoloji projelerinde Mugla’mizi gururlandiran genç arkadaslarimizla ve onlarin kiymetli hocalariyla bir arada olmanin mutlulugunu yasiyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Ahilik teskilatinin milli, manevi, insani, ahlaki degerleri içinde barindirdigini belirten Mugla Vali Vekili Mehmet Eris, “Ahilik kültürünü ihya etmek ve gelecegimizi bu degerlerle insa etmek hepimizin sorumlulugudur. Tarihimizden aldigimiz kardeslik ve dayanisma ekseninde asirlardan beri bize yol gösteren ahilik anlayisi, ülkemizin 2023 ve 2053 hedeflerine ilerleyisinde de bizlere rehberlik edecektir. Son yillarda dogal afetler ve salginla mücadele süreci, bizlere Ahiligin temeli olan dayanismanin ve yardimlasmanin önemini bir kere daha hatirlatmistir. Tipki Istiklal mücadelesinde oldugu gibi, yanginla mücadelede de bütün imkanlarini seferber eden, yaralari birlikte sardigimiz esnafimiza, sanatkarimiza, sanayicimize ve tüccarimiza sükranlarimi sunuyorum. Ahilik ruhunu hala yasatan esnaf ve sanatkarlarin nüfusa orani itibariyla ülkemizin ikinci ili olan Mugla’da, günümüz ahilerinin sorunlarini çözümsüz, beklentilerini cevapsiz birakmamak için gerekli adimlari atmaya, ilimizin ekonomisine katkisi olan her girisimi desteklemeye devam edecegiz” dedi.



Protokol konusmalarinin ardindan Ahilik geleneginin yasatilmasi adina yilin Ahisine kaftan giydirme merasimi gerçeklestirildi.

Kavaklidere bakirciliginin tanitilmasi ve yayginlastirilmasinda büyük katkilarindan dolayi Yilin Ahisi seçilen Mehmet Uslu ile “TEKNOFEST 2022” liseler arasi roket yarismasi kategorisinde Türkiye sampiyonu olan Kavaklidere Roket Takimi’ni hazirlayan Il Koordinatörü Can Gökovali, Mugla Vali Vekili Mehmet Eris’in elinden kaftan giydi. Asçilik mesleginde Yilin Kalfasi seçilen Alper Çakir ve Yilin Çiragi Yunus Emre Esenkaya’ya, Mugla Vali Vekili Mehmet Eris tarafindan plaket takdim edildi.

Program, Ahilik kültüründe kalfanin meslekte ilerlediginin, ahilik degerleri ve güzel ahlakla donandiginin ve topluma yararli bir kisi oldugunun ilani olan Sed Kusanma Merasimi ile devam etti. Kavaklidere’de 1977 yilinda düzenlenen merasimde sed kusanan ve o gün bugündür bakirci kalfalari ve ustalari yetistiren Ömer Senol, bakir islemeciliginde kalfa olan Muhammed Çaliskan’a sed kusagini, Kavaklidere Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Ümit Alper’in Ahilik ögüdü esliginde bagladi. Mugla Müftüsü Yasar Çapçi tarafindan okunan Ahilik duasinin ardindan, ustanin elinden kalfaya tuzlu su içirilmesiyle merasim son buldu.

Mesleginde 40 yilini tamamlamis, çirak ve kalfalar yetistiren, halen isinin basinda olan esnaf ve sanatkarlarimiz ile TEKNOFEST Karadeniz sampiyonu Kavaklidere Roket Takimi ve TEKNOFEST Türkiye 3’üncüsü Martilar Teknoloji Takimi’na protokol tarafindan plaket edildi. Program geleneksel Ahi pilavi, keskek ve lokma ikrami ile son buldu.
Kaynak: İHA