Kimyevi Gübre Kullanimini Azaltmak Için Kollari Sivadilar

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nün tarim arazilerinde verim artisinin yani sira kimyevi gübre kullanimini azaltacak leonarditten ‘sivi potasyum hümat’ üretme projesinde ilk deneme basariyla sonuçlandi.

Kimyevi Gübre Kullanimini Azaltmak Için Kollari Sivadilar
Kimyevi gübre fiyatlarindaki astronomik artisla birlikte çiftçiler, bu girdi maliyetini azaltmak için alternatif arayisina girdi. Bu alternatiflerin basinda ise, bölgedeki linyit kömürü sahasindan çikarilan ve yillardir üzerinde çalismalar sürdürülen leonardit geliyor. Hem toz halinde hem de sivi potasyum hümat haline dönüstürülerek sivi sekilde tarimda kullanilan bu özel madenin Elbistan tarimina sunulmasi amaciyla Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü isbirliginde sosyal sorumluluk projesi hayat geçirildi. Proje çerçevesinde termostatli ve otomatik karistiricisi bulunan bir reaktör yapildi. Kazana kömür sahasindan çikarilan toz leonardit, su ve potasyum hidroksit eklenerek çözelti haline getirildi.

Bu asamadan sonra dinlendirilen çözelti, potasyum hümata dönüstü.

Proje ile ilgili degerlendirme yapan Elbistan Milli Egitim Müdürü Fatih Çetin, meslek liselerinin toplumun tüm kesimlerine hitap eden projelerde öncü oldugunu söyledi.

Bu çerçevede baslatilan projeyi önemsediklerini belirten Çetin, “Tarim ve Orman Müdürlügümüz ile okulumuz, ilçe tariminin gelecegini yakindan ilgilendiren bir projenin startini verdi. Bölgemizdeki linyit sahasindan çikarilan leonarditin sivi hale dönüstürülmesi ve tarim sektörünün kullanimina sunulmasi amaciyla ‘sivi

potasyum hümat’ üretimi denemeleri yapiliyor. Ilk ürünümüz su an hazir. Projenin devamini da getirip insallah, çiftçilerimiz ve üreticilerimize derman olacak bir kazanim elde etmis olacagiz” dedi.

Meslek liselerinin üretimin her asamasinda yer almasini önemsediklerini vurgulayan Çetin, “Bir egitim yuvasinin, kurumlar arasi isbirligi ile deger, fikir ve proje üreten, toplumun tamamini kapsayacak sekilde üretim asamasinda bulunmasi bizler için çok önemli. Bu projede ögrencilerimiz de yer aliyor. Yavuz Selim Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürümüz Faruk Dogan ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürümüz Ismail Çitil Bey’le gida mühendisimiz Alparslan Öztürk’e gayretlerinden dolayi tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Elbistan Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü Gida Mühendisi Alparslan Öztürk ise, hem kimyevi gübre kullanimini azaltmak hem de çiftçilerin üretim maliyetini düsürmek amaciyla projeler gelistirdiklerini ifade ederek, “Yüzyilin madeni olarak nitelendirilen leonarditin tarimda daha etkin kullanimini saglamak amaciyla bu projeyi hayata geçirdik. Humik asitler topragin fertilizasyonunda pH düzenleyici olarak anahtar role sahiptir. Topragin su tutma kapasitesini, bitki besin elementlerinin dogal döngüsünü ve bitki gelisimini olumlu yönde etkilemektedir. Toprakta bulunan fakat bitkinin alamadigi elementleri parçalayarak bunlarin alimini saglar ve bitki köküne baglar. Projemiz, bölgemizdeki leonarditi hammadde olarak kullanip potasyum hümat üretimine dayaniyor. Su an deneme çalismalarindayiz. Bunlarla ilgili laboratuvar testlerimiz yapilacak. Sonuçlarina göre de yol haritamizi belirleyecegiz” dedi.

Elbistan Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Faruk Dogan ise, “Ögrencilerimize en iyi mesleki egitimin yani sira bölge ekonomisinin lokomotifi olan tarim sektörüne katki sunmayi amaçladik. Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüzle güçlerimizi birlestirdik. Ögrenci ve ögretmenlerimizi de isin içine katarak, tarim sektöründe önemi artan bir ürünü kendi öz kaynaklarimizla üretme gayretine girdik. Su an denemelerimizde ilk sonuçlarimiz gayet olumlu. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin alin teri döküp bin bir emekle yetistirdikleri ürünlerden daha az maliyetle daha çok verim almasini amaçliyoruz. Basari, bir adim atmaktan geçer. Biz de ilk adimi attik. Insallah, arzu ettigimiz sonuca ulasarak bölgemiz adina bir yeniligi okulumuzda gerçeklestirmis olacagiz” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA