69 Yasindaki Baba Bagda Üretiyor Genç Oglu Tezgahta Satiyor

Bayburt’ta yasayan ve organik tarimla ugrasan 69 yasindaki Tacettin Tekdemir yarim asri askin süredir sebze üreticiligi yapiyor. Sebze üreticiliginde 50 küsur yili geride birakan, Tekdemir, babasindan ögrendigi tekniklerle üretime devam ediyor. Özellikle Bayburt’a özgü olan Bayburt lahanasinin yani sira birçok sebzeyi bagda yetistiren Tekdemir, lahananin mazisinin eskiye dayandigini, lahananin ata tohumlarindan üretildigini ve yillarca bozulmadan bugüne geldigini belirtti. Kisin gelmesiyle birlikte kislik patates ve lahana telasinin basladigina dikkat çeken Tekdemir, Bayburtlularin tursu ve kislik ihtiyaçlari için yogun mesai harcadiklarini bildirdi. 45 senedir kendisinin bu isle ugrastigini ancak daha öncesinde de babasiyla birlikte bu isi yaptigini dolayisiyla meslekte 50 yili geride biraktigina vurgu yapan Tekdemir, "Ben 69 yasindayim, 45 senedir bu isle, bagcilikla ugrasiyorum. Babamdan da önce vardi çocukluk zamanlarimda babamla birlikte atla gelirdik tarlada, bagda çalisirdik. Babamdan sonra bize kaldi bu meslek, biz de simdi bu isi devam ettiriyoruz. Nereye kadar devam ettireceksek oraya kadar gidecegiz" ifadelerini kullandi.

69 Yasindaki Baba Bagda Üretiyor Genç Oglu Tezgahta Satiyor
3 kusaktir bagcilikla ugrasiyorlar

Bagda çalisirken yoruldugunu kaydeden Tekdemir, toprakla ugrasmanin insani genç tuttugunu ifade ederek, "Yoruluyorum ama mecbur, el mecbur. Gidip kahvehanelerde otursam daha çok yaslanacagim ama burada toprakla ugrasip genç kaliyoruz, ayakta duruyoruz" seklinde konustu.

Sebze yetistiriciligini dedesinden bu yana sürdüren Tekdemir, babasindan sonra 3’ncü kusak olarak bagciligi sürdürdügünü bildirdi. Patates, lahana, fasulye, ispanak, dereotu, roka, havuç, maydanoz, semizotu, misir gibi sebzeleri bagda organik bir sekilde yetistiren Tekdemir, salata ve domatesi de serada yetistirdigini, hepsini organik tarimla ürettigini dile getirdi. Bagda ve serada yetistirdigi ürünleri oglu Ekrem Tekdemir’in sattigini ve organik yesillikleri Bayburtlularla bulusturdugunu söyleyen Tekdemir, "Yillardir bu isi yapiyoruz ben burada yetistirip, üretiyorum oglum Ekrem ise tezgahta satisini yapiyor" diye konustu.

"Yillardir bu isi yaparak organik sebzeleri Bayburtlulara ulastiriyoruz"

Uzun yillardir babasinin ekip ürettigi sebzeleri satan ve organik sebzeye ulasimi kolaylastiran Ekrem Tekdemir, özellikle yaz aylarinda yurtdisindan ve il disindan gelen gurbetçilerin organik sebzeye yogun ilgi gösterdigini belirterek, "Sebze, meyve isi bitecek bir is degil, alicisi her zaman oluyor. Biz de niye insanimiz organik, dogal sebze tüketmesin diyerekten yillardir bagda yetistiriciligini yaparak, Bayburtlulara organik sebzeyi ulastiriyoruz, alicilar da bu durumdan çok memnun. Özellikle yaz aylarinda Bayburt’a gelen vatandaslar organik sebzeye büyük ilgi gösteriyor büyük sehirlerde organik sebzeye ulasmak zor oldugundan burada bir hayli gurbetçilerin ilgisini çekiyor" sözlerini kullandi.
Kaynak: İHA