Vicdanlari Sizlatan Görüntülere Inceleme

Nevsehir’de sokak hayvanlarinin kisirlastirmalarini yapan özel bir firmanin kisirlastirma sonrasi yaptigi uygulamalar tepkilere neden oldu. Sosyal medyada yayinlanan görüntüler üzerine Kapadokya Il Özel Idareleri ve Belediyeler Birligi ile Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü sorusturma baslatti.

Vicdanlari Sizlatan Görüntülere Inceleme
Kapadokya Il Özel Idareleri ve Belediyeler Birligi tarafindan Nevsehir genelinde bulunan sokak hayvanlarinin kisirlastirilmasi ve rehabilite edilmesi için 3 bin hayvani kapsayan bir ihale yapildi. Firma Nevsehir genelinde yapacagi kisirlastir çalismasi için de en yakin Belediyelere ait barinaklari kullandi. Ürgüp, Avanos ve Hacibektas ilçelerinde kisirlastirma çalismasi yapan özel bir firmanin hayvanlari kisirlastirdiktan sonra uygunsuz ortamlara biraktigi ortaya çikti.

"Yapilan uygulamalar vicdani boyutta olmali"

Barinak ziyaretlerinde bir takim olumsuzluklarla karsilastiklarini söyleyen Anadolu Hayvan Haklari Nevsehir Il Temsilcisi Sevinç Dörtkol yaptigi açiklamada, "Geçtigimiz hafta yasadigimiz tatsiz bir olay oldu. Ankara’dan gelen federasyon ve dernek yetkilileri ile Ürgüp, Avanos ve Hacibektas barinaklarini ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimiz esnasinda çok olumsuz olaylar ile karsilastik. Aslinda Avanos barinagi su anda aktif çalismiyor ve geçici transfer merkezi olarak adlandiriyorlar. Biz gittigimizde mobil kisirlastirma oradaydi. Kisirlastirma yapilan hayvanlari saglikli olmayan toprak yani pisligin oldugu yere biraktilar. Enfeksiyona açik ya sonuç itibariyle ameliyattan çikmis bu hayvanlar. Daha sonra Hacibektas’a geçtik. Orada daha da felaket ile karsilastik. Üç tane kurtlanmis canla karsilastik. Hasta canlar, yavrular vardi. Veteriner hekim yoktu. Bu karsilastigimiz manzara o kadar aciydi ki hemen Nevsehir hayvan kasabasini arayarak araç destegi istedik. Yarali hayvanlari Nevsehir Hayvan kasabasina naklettik ve tedavilerine hemen baslandi. Görsellerde ve sosyal medyada da görüyorsunuzdur o hayvanlari. Hayvanlardan yüzlerce, binlerce kurtlar çikartildi. Maalesef bir tanesinin gözünü kaybetti. Biz buradan Cumhurbaskanimiza sesleniyoruz. Barinaklar açilsin dedi.

Hayvanlarin rehabiliteleri yapilsin, kisirlastirma yapilsin ama yapilan bu uygulamalarin vicdani boyutta olmasi gerekiyor. Vicdani boyutta olmayinca karsilastigimiz manzaralar bunlar. Biz ölüm kamplari istemiyoruz hayvanlarin refahlarini sagliklarini tedavilerinin yapilacagi alanlar istiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Adi geçen belediyelerin konuyla ilgisi yoktur"

Kapadokya Il Özel Idareleri ve Belediyeler Birligi de görüntüler üzerine yazili bir açiklama yapti. Yapilan yazili açiklamada, "Son günlerde sosyal medyaya yansiyan görüntü ve bilgiler ile ilgili ise gerekli inceleme ve kontroller baslatilmistir. Yine sosyal medyada haber ve fotograflari yer alan Hacibektas ilçesindeki 6 adet yetiskin ve 1 adet yavru hasta hayvan ise Hayvan Kasabasina alinarak tedavilerine baslanmistir. Söz konusu çalismalari gerçeklestiren Kapadokya Il Özel Idareleri ve Belediyeler Birligi’ne Avanos ve Hacibektas Belediyelerimiz gibi ilimiz sinirlarindaki tüm belediyeler üyedir. Dolayisiyla yapilan tüm çalismalar birlik bünyesinde birlikte yürütülmektedir. Sosyal medyada hedef alinan belediyelerimiz mobil kisirlastirmaya destek saglamak amaciyla barinaklarini kullanima açmis olup bu konuda yasandigi iddia edilen olumsuzlukla ilgili herhangi bir sorumluluklari yoktur. Sokak hayvanlarina yönelik çalismalar bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da ayni titizlikle ve 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve yönetmelikler dogrultusunda sürdürülmeye devam edilecektir” denildi.

"Hayvanlar, Nevsehir Hayvan Kasabasinda tedavi altina alindi"

Nevsehir Belediyesi Veteriner Isleri ve Hayvan Kasabasi Müdürü Metin Basbug ise "Kapadokya Il Özel Idareleri ve Belediyeler birligi tarafindan Nevsehir il genelinde sokak hayvanlarinin kontrolsüz üremelerinin önüne geçilmesi amaciyla, hayvanlarin toplanmasi, kisirlastirilmasi, isaretlenmesi ve alindiklari ortama geri birakilmasi ise ile ilgili üç bin hayvani kapsayan ihale yapildi. Bu çerçevede, Avanos ve Hacibektas ilçesi, Göreme, Kaymakli beldelerimizde çalismalar sürdürüldü. Bu üç aylik süre içerisinde hem birligimiz tarafindan hem de Doga Koruma Milli Parklar sube müdürlügü tarafindan günlük kontrolleri ve denetimleri yapildi. Son günlerde sosyal medya yansiyan görüntülerle ilgili de hem Birlik yönetimince, hem de Doga Koruma Milli Parklar Sube Müdürlügünde çalismalar baslatildi. Yüklenici firmaya gerekli uyarilar ve ikazlar yapilmis, sözlesmeden dogan cezai müeyyideler uygulanmistir. Su anda da ihalenin mevcut durumu ile ilgili çalismalar durdurulmus ve süreçle ilgili gerekli incelemeler ve degerlendirmeler yapilmaktadir. Hacibektas’taki yaralari ve hasta hayvanlar hizli bir sekilde barinagimiza getirildi.

Alti tane yetiskin ve bir tane yavru köpegin tedavilerine basladik ve su an itibariyle hayvanlarin tedavileri devam etmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA