Ticaret Bakan Yardimcisi Uçarmak, Marmarabirlik'i Ziyaret Etti

Ticaret Bakan Yardimcisi Sezai Uçarmak zeytin ve zeytinyagi sektörünün öncü kurulusu Marmarabirlik’i ziyaret etti. Yönetim Kurulu Baskani Hidamet Asa ile bir araya gelen ve kurum hakkinda bilgiler alan Uçarmak, “Marmarabirlik zeytin üreticimizin en büyük güvencesidir” dedi.

Ticaret Bakan Yardimcisi Uçarmak, Marmarabirlik'i Ziyaret Etti
Ticaret Bakan Yardimcisi Sezai Uçarmak Marmarabirlik Yönetim Kurulu Baskan’i Hidamet Asa’yi ziyaret etti. Baskan Asa kurumun son durumu hakkinda Uçarmak’a detayli bilgi verdi. Kurumsal ve ekonomik açidan Marmarabirlik’in son 12 yilda büyük bir atilim yaparak, ülkemizin önemli sanayi kuruluslarinin arasina girmeyi basardigini belirten Baskan Asa; ürün alim, ürün satis, ihracat rakamlari, yapilan yatirimlar ve üreticiye verilen destekler hakkinda Bakan Yardimcisi Uçarmak’i bilgilendirdi.

Asa konusmasinda sunlari ifade etti: “Marmarabirlik kabuk degistirmistir. Daha önce alinan ürün nasil satilir diye düsünülürken, artik üreticimizden nasil daha fazla ürün aliriz asamasina gelmemiz, kurumun vizyon ve misyonundaki degisikligini özetlemektedir. Önümüzdeki ürün alim kampanyasinda, 55-60 bin ton ürün almayi hedefliyoruz. Alim bütçemizin ise yaglik dahil 1 milyar lira olacagi tahmin edilmektedir. Göreve geldigimiz günden bugüne tüm ödemeleri kendi öz kaynaklariyla yapan Marmarabirlik, yabanci kaynak kullanmamistir. 2010’dan bugüne Entegre Tesisler basta olmak üzere toplam 166 milyon TL’lik yatirim yapilmistir. Bugün 60 ülkeye yapilan ihracatimizi 2023 yilinda 70 ülkeye çikarmayi, 10 bin ton ve 30 milyon dolar ihracat rakamina ulasmayi hedefliyoruz.”

Ziyarette yeterli ve güvenli gidaya erisimin önemine vurgu yapan Uçarmak, “Iklim degisikligi, Covid 19 salgini, son olarak Rusya-Ukrayna savasi ile birlikte dünyada ve ülkemizde tarimin, tohumun, üretim ve üreticinin ne kadar önemli hale geldigi çok daha iyi görülmüstür. Küresel gida krizinin yasanabilecegi endisesi ve arz korkusu dünya genelinde gida fiyatlarinda ciddi artisa neden olmustur. Ülkeler açisindan tarim ve toprak artik çok daha önemli ve stratejik bir hale gelmistir” dedi.

Gida üretiminde, tarim kooperatiflerinin önemine deginen Sezai Uçarmak, “Üretimi arttirarak yasanan sorunlari azaltabilir ve gida erisimini çok daha fazla artirabiliriz. Bu açidan ülkemizde tarim kooperatiflerinin oynadigi rol çok daha önemli hale gelmistir. Ülkemizde kooperatifçiligin örnek kurumlarindan biri olan Marmarabirlik, zeytin üreticimizin de en büyük güvencesidir. Sorunlarin çözümünde, üretilenin degerinde satilmasinda, ülke ekonomisine katkisinda, kooperatifçiligin ne kadar degerli bir anahtar oldugu Marmarabirlik sayesinde net bir sekilde görülmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA