Diyarbakir'da Sicaklarla Birlikte Göz Kurulugu Sikayeti Pik Seviyede

Diyarbakir’da asiri sicaklar göz kurulugu rahatsizligindaki artislari da beraberinde getirdi. Op. Dr. Yusuf Onay, korunmak için günes gözlügü ve bazi is kollarinda çalisanlara koruyucu gözlükler önerdi.

Diyarbakir'da Sicaklarla Birlikte Göz Kurulugu Sikayeti Pik Seviyede
Güneydogu Anadolu bölgesi asiri sicaklarin etkisi altindayken Diyarbakir’da da sicaklar 40 derecenin üstünde seyrediyor. Asiri sicaklar birçok hastaligi tetiklerken bunlardan biri de göz kurulugu. Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinde Göz Hastaliklari Bölümünde görevli Op. Dr. Yusuf Onay, asiri sicaklarla birlikte göz kurulugu sikayetlerinin artigini ve Agustos ayiyla birlikte en yüksek seviye olduguna dikkat çekti.

Dr. Onay, göz kurulugu, gözü nemlendiren gözyasi tabakasinin az olmasi veya gözyasi kalitesinin bozuk olmasina bagli hastalarda görülen yanma, agri, batma, kizariklik gibi genel sikayetler olan bir hastalik oldugunu söyledi.

Dr. Onay, “Diyarbakir’da gözlemledigim kadariyla sik görülmekte. Bahar ayindan beri alerjiyle birlikte bir artis görülmekte. Bu konuyla ilgili özellikle bir aydir çok basvuru olmakta. Göz kurulugunun asil sebepleri ya gözyasi az, ya da gözyasi var ama kalitesi bozuk. Sicaklarla beraber gözün üstündeki gözyasinin buharlasmasinin artmasiyla göz kurulugu sikayeti gittikçe artmakta. Agustos ayiyla birlikte en yüksek seviyeye ulasmakta. Göz kurulugu olan hastalarin yil içinde bu sikayetleri var. Yaz aylarinda hastalarin ilaç ihtiyaci, doktora basvurma ihtiyaci daha da artmakta” dedi.



"Mevsimlik isçilerde göz kurulugu çok daha fazla görülmekte"

Daha önce göz kurulugu olmayan hastalarda bile bu aylarda ilaç kullanmak için basvuru yapildigini ifade eden Dr. Onay, “Havuza girdikten sonra, göl sularina girdikten sonra bize gelen hastalarda bir sürü viral konjektif dedigimiz gözlerde agri, çapaklanma, göz kapaklarinda sisme ve en çok insanlarin beraber girdigi yerlerde oluyor. Normalde yüzerken temiz olmayan su kaynaklarinda gözün kapali tutulmasinda fayda var. Ya da yüzme gözlügü kullanilabilir. Tarlada günesin altinda çalisan mevsimlik isçiler bu gibi durumlarda göz kurulugu çok daha fazla görülmekte. Bunlarin semptomlari normal göz kuruluklarindan daha fazla. Çünkü bu hastalar günese daha çok fazla maruz kaliyorlar. Gözyasi buharlasmasi fazla oluyor. Bu hastalarin damlaya daha fazla ihtiyaçlari oluyor. Bu islerde çalisanlar mutlaka kullanabilirlerse günes gözlügü kullanmalari ama isini engelliyorsa koruma gözlüklerini önermekteyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA