Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun'dan, Küresel Medya Ve Teknoloji Sirketlerine 'Türkiye' Mektubu

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, mektubunda dünyanin önde gelen medya kuruluslari ile teknoloji sirketlerinden ülke isminin ‘Türkiye’ olarak kullanilmasi noktasinda hassasiyet gösterilmesini istedi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzasiyla 4 Aralik 2021 tarihinde yayimlanan ‘Marka Olarak Türkiye Ibaresinin Kullanimi’ genelgesi dogrultusunda uluslararasi alanda ‘Türkiye’ ibaresinin kullanimini yayginlastirmaya yönelik stratejik iletisim çalismalarini araliksiz sürdürüyor.

Iletisim Baskanligi tarafindan yürütülen ‘Hello Türkiye’ kampanyasi tüm dünyada ses getirirken, yabanci dillerde ülke isminin ‘Türkiye’ olarak kullanimina yönelik girisime, yurt disi merkezli teknoloji sirketleri ve medya kuruluslari da dahil ediliyor. Bu kapsamda Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, dünyanin önde gelen medya kuruluslari ve teknoloji sirketlerine mektup gönderdi.

Altun, dünyanin 5 farkli kitasindan 18 farkli ülkede merkezi bulunan yayin kuruluslarinin üst düzey yöneticilerine hitaben yazdigi mektupta; üretilen haber yazisi, yayin, bülten, köse yazi basta olmak üzere her türlü habercilik faaliyetlerinde ve içerik üretiminde ‘Türkiye’ ifadesinin kullanilmasinin önemini vurguladi.

Medya kuruluslarinin yani sira dünyanin önde gelen 25 teknoloji sirketinin üst düzey yöneticilerine ve ülke temsilcilerine yönelik de mektup gönderen Altun, söz konusu sirketlerinin arama motorlari, dijital oyunlar, ofis uygulamalari, mobil aplikasyonlar, tercüme uygulamalari, etiketleme gibi birçok baslik altindaki her türlü ürün ve hizmetlerinde ‘Türkiye’ ibaresinin kullanilmasini talep etti.

Mektupta basta Birlesmis Milletler olmak üzere OECD, WTO gibi uluslararasi örgütlerin resmen ‘Türkiye’ kullanimini benimsedigi hatirlatan Altun, yurt disi merkezli teknoloji sirketleri ve medya kuruluslarindan da ülke ismini kullanirken ayni hassasiyeti göstermelerini istedi.

Altun tarafindan mektup gönderilen medya kuruluslari arasinda sunlar yer aldi:

“National Geographic, Forbes, The Economist, Der Spiegel gibi uluslararasi dergiler, Die Welt, Deutsche Welle, Sputnik, Russia Today, Washington Post, The Telegraph, CNN, Al Jazeera, France 24, Guardian, Le Monde, The Times of India ve New York Times gibi uluslararasi gazete ve televizyon kanallari ile Reuters, Associated Press, AFP, Nikkei gibi uluslararasi haber ajanslari yer alirken, teknoloji sirketlerinin arasinda da Google, Samsung, YouTube, Netflix, TikTok, Yandex, Meta, Tesla, Amazon, Spotify, HBO, Disney+, Sony, Toshiba, Lenovo, Apple, Microsoft, Instagram, Twitter, Huawei ve Apple.”
Kaynak: İHA