Balikçilar Yeni Av Sezonuna Teknelerine Bakim Yaparak Hazirlaniyor

Giresun’da sezon sonunda bakim yapilmasi için limana çekilen tekneler, yeni sezon için hazirlaniyor. Tekne sahipleri, 1 Eylül’de avlanma yasaginin kalkmasiyla teknelerin denizle bulusmasini bekliyor.

Balikçilar Yeni Av Sezonuna Teknelerine Bakim Yaparak Hazirlaniyor
Giresun’un Piraziz ilçesindeki balikçi barinaginda sezona bir aydan az bir zaman kalmasi nedeniyle balikçilar son hazirliklarini sürdürüyor.

Geçen sezon Karadeniz’in hirçin sularinda kiminin boyasi silinen, kiminin üzerinde çatlagi olusan tekneler elden geçirilirken, tekne sahipleri sezon sonunda karaya çikardiklari teknelerini yeni sezona yetistirmek için çabaliyor. Teknelerin boyasi yenilenirken zarar gören yerler ise onariliyor.

Bakimda boyayanin önemi büyük

Pandemi ve hava sartlari nedeniyle bu yil teknelerin bakim ve onarimina geç basladiklarini belirten tekne sahipleri bakimlari mekanik ve ahsap olarak iki asamada sürdürdüklerini belirtti.

Teknede bakim yapan balikçi Ahmet Karakurt, “Önce teknemizin yillik bakimi var ve bu yillik bakimda küçük balikçilar olarak teknelerimizi en geç Temmuz ayinin basinda denizden karaya almamiz gerekiyor. Agustos ayinin a 10’una, 15’ine kadar bakimlarimizi tamamlayip sezona hazir hale getirmemiz gerekiyor. Teknede genelde macun, boya bakimlarini yapiyoruz. Daha sonra mekanik kisimlarinin bakimlari yapiliyor. Balikçilar olarak birbirimize yardimci olarak bakimlarimizi yapiyoruz. Özellikle teknede boyaya dikkat etmek gerekir. Disardaki ahsap boyalarla denizdeki teknelere yapilacak ahsap boya bir degildir. Daha fazla koruyucu ve tuzlu suya dayanikli olan boyalar kullanilmalidir. Boyasi iyi olmayan ve yapilmayan tekne denizde ömrü az olur” dedi.



Teknelere dayanismayla bakim yapiliyor

20 yildir denizle iç içe oldugunu belirten Köksal Aydin ise,“Su aylar, teknelerin bakim zamani. Bakimlari yapip teknelerimizi suya indirmeyi bekliyoruz. Suanda teknemizin makine bakimlarini tamamladim. Macun ve boya islemlerini de yapmaya basladik. Birkaç güne de tamamlamis oluruz. Herkes kendi teknesinin bakimini yapabiliyor ama tabiki balikçilar arasinda bir dayanisma, yardimlasma da oluyor” diye konustu.



Yeni sezonda en ucuz baligin fiyati bile cep yakacak

Bu sezon balikçilarin umutlu bir sekilde sezona hazirlandiklarini belirten Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Hamdi Arslan ise,“Balikçilarimiz suanda son bakim asamalarindalar. Sezona bir aydan az bir zaman kalirken denizdeki palamut emareleri de balikçilarimizi umutlandiriyor. Son yillarin en iyi av sezonu olacagini palamut, lüfer ve çinekopun bol olacagini söyleyebiliriz. Bu durum tüketici açisindan da iyi olacaktir. Ancak ne yazik ki baligin bol olmasi ucuz olacagi anlamina gelmeyecektir. Çünkü yakit gideri basta olmak üzere maliyetler arttigi için balik fiyatlari da geçen yillara göre pahali olacaktir. En düsük baligin fiyatini tezgahta kilosunu 50 TL olarak görebiliriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA