Bitlis'in Düsman Isgalinden Kurtulusu 4 Gün Süren Etkinliklerle Kutlanacak

Bitlis’in düsman isgalinden kurtulusunun 106’nci yil dönümü nedeniyle 4 gün boyunca sürecek olan etkinlikler basladi.

Bitlis'in Düsman Isgalinden Kurtulusu 4 Gün Süren Etkinliklerle Kutlanacak
‘Büyük Bitlis Bulusmalari’ olarak da nitelendirilen kentin düsman isgalinden kurtulusunun yil dönümü etkinlikleri kortej yürüyüsü ile basladi.

Kortej yürüyüsüne Bitlis Valisi Oktay Çagatay, Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, AK Parti Bitlis Milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Tasar, belediye baskanlari, kurum amirleri, sporcular ve vatandaslar katildi.

Bitlis Belediyesi, Bitlis Valiligi ile Bitlis Egitim ve Tanitma Vakfi (BETAV) tarafindan her yil geleneksel olarak düzenlenen etkinlikler, Bitlis ve Adiyaman halk oyunlari ekiplerinin gösterileri ile devam etti.

Cumhuriyet Meydani’nda 4 gün sürecek olan etkinliklerin açilisinda konusan Vali Oktay Çagatay, “Mardin’i kiskaniyoruz, milyonlarca turist agirliyorlar. Ama bizim tescilli eserimiz onlarin neredeyse iki kati” dedi.

“Muhtesem bir sehirde yasiyoruz" diyen Vali Çagatay, konusmasinin devaminda sunlari söyledi:

"Uzunca bir süredir buradayim. Sahip oldugumuz tarihi güzellikler var. Turizmde marka haline gelmis Mardin var. Biz onlari kiskaniyoruz, milyonlarca turist agirliyor. Bizim tescilli eser sayimiz Mardin’in neredeyse iki katina yakin. Bitlis’i bu güzellikleriyle, tarihiyle dünyaya ve Türkiye’ye armagan edecegiz. Çok güzel tabiat güzelliklerimiz var. Dogu Anadolu Bölgesi’nde en çok ormani olan il biziz. Her ilçemizde farkli farkli güzelliklerimiz var. Ama bizim en büyük güzelligimiz genç nüfusumuzun olmasidir. 350 bin nüfusumuzun 217 bini 0-30 yas arasidir. Bu bize büyük bir zenginlik ama ayni zamanda büyük bir mesuliyet yüklüyor. Biz bu gençlerimize gelecek temin etmeliyiz. Onlara güzel imkanlar sunmaliyiz, onlara is temin etmeliyiz. Bilim vermeliyiz, sanat vermeliyiz” diye konustu.

Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ise kentte 80 yil boyunca bulunan 5 ana sorunun 4’ünü çözdüklerini söyledi.

Kiler, “20 yildir bu sehre hizmet ediyoruz. 2002’de geldigimizde ulasim sorunu vardi, egitim sorunu vardi ve issizlik vardi ama en önemlisi özellikle terör sikintisi vardi. 5 ana problem vardi bu sehrin ve bu bölgenin sorunuydu. Bizden önceki 80 yil boyunca 5 ana problemin 4’ünü çözdük. Ulasim sorunu su anda sehrimizde yok. Emniyet, huzur ve güvenlik sikintimiz yok. Özellikle saglik ve egitimde Türkiye’nin üzerinde bir durumdayiz. 2018’de yeniden seçildigimizde bir issizlik sikintimiz vardi. O zaman bütün ekibimiz olarak bir söz verdik. Insallah dedik ki 2023 sonuna kadar issizlikle mücadele olacak ve bu dönem buraya gelecek yatirimlarla issizlik sikintisina bir nester vuracagiz” dedi.

Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay da, 2019 yilinda göreve geldiklerinde söyledikleri tek bir seyin ‘Yeni yüzüyle tarihi Bitlis’ oldugunu belirterek sunlari söyledi:

“2019’dan bu yana söyledigimiz tek bir sey var. Yeni yüzüyle tarihi Bitlis. Ilk geldigimiz gün dedigimiz gibi çok çalisacagiz. Ama Bitlis’i hak ettigi yere getirecegiz insallah. Özellikle bugün Bitlis’te olan misafirlerimiz sunu gördüler ki 1 yil önce gelmis olduklari Bitlis’ten eser yok. Çok sükür yaptigimiz hizmetlerle Bitlis’in tarihini gün yüzüne çikariyoruz. Büyük projelere imza atiyoruz. Bitlis’te en büyük projemiz, hayalimiz, kangren olmus bir sorun dere islah projesini baslattik. Bununla beraber bu hafta ihalesi yapilacak 9 tane tarihi köprümüzün çalismalari baslatilacak. Yine Vakiflar Bölge Müdürlügümüzün baslatmis oldugu Hazo Hani, Pasa Hamami ve Behiye Camii’nin de restorasyonu devam ediyor. Insallah bu hafta kalemizin restorasyonu ve seyir terasi ile birlikte ihalesi olacak ve buna da baslanacak. Ayni zamanda 80 ilde olan Bitlis’te olmayan otogarimizin temelini de bu yaz atacagiz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Bitlis, Trabzon, Mardin, Mus, Batman, Adiyaman, Siirt ve Erzurum’un stantlari gezildi.
Kaynak: İHA