Bakan Kirisci Açiklamasi 'Avrupa'nin En Güçlü Balikçilik Filosuna Sahip Ülkelerinden Biriyiz'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Avrupa’nin en güçlü balikçilik filosuna sahip ülkelerinden biriyiz” dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Avrupa'nin En Güçlü Balikçilik Filosuna Sahip Ülkelerinden Biriyiz'
Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, su ürünleri sektörüne iliskin Twitter hesabindan paylasimda bulundu. Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasinda en çok üretim yapan ülke oldugunu bilgisini veren Kirisci, “Su ürünleri sektöründe 18 bin 476 adet balikçi gemisi ile Avrupa’nin en güçlü balikçilik filosuna sahip ülkelerinden biriyiz. Avrupa’nin en modern 281 adet su ürünleri isleme tesisine sahibiz” ifadelerini kullandi.

Su ürünleri sektöründe 250 bin vatandasa istihdam sagladiklarini bildiren Kirisci, “Yetistiricilik sektöründe 2 bin 223 tesisimiz var. Son 20 yilda balikçilarimiza 10,2 milyar TL ÖTV indirimli yakit destegi, yetistiricilerimize 7,2 milyar TL, diger desteklerle toplam 18,2 milyar TL ödeme yaptik. Sektöre 2002 yilindan bugüne kadar 13,9 milyar TL, 2021’de ise 936 milyon TL sübvansiyonlu kredi sagladik. Geçen yil su ürünleri ihracatimiz 1,4 milyar dolarin üzerinde gerçeklesti. 2022 yili ihracatimizin 1,5 milyar dolari asmasini bekliyoruz. 2023 yilinda 2 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. 15 ayri türden baligi su kaynaklarimiza biraktik. Bu kadar farkli türle baliklandirma yapan en mahir ülkelerden biriyiz! Bu yil sonuna kadar 84 milyon yavru baligi su kaynaklarimiza birakmis olacagiz. 2023 yilinda 100 milyon adede çikarmayi hedefliyoruz” paylasiminda bulundu.

Kirisci paylasiminin devaminda, “Balikçilarimiza külfet getirmek için degil, bilakis suyumuzu, denizimizi, baligimizi gelecek nesillere birakmak için tedbir almak durumundayiz. Uyguladigimiz bu tedbirlerle 30 yildir Marmara’dan çikmayan uskumru geri geldi. Cumhurbaskanimizin liderliginde imzaladigimiz balikçilik anlasmalari ile reislerimiz, Atlantik’ten Hint Okyanusu’na kadar uluslararasi sularda avcilik yapmaktadir. Ekmegini hirçin denizlerden çikaran ve bu güzel nimeti bize getiren tüm balikçilarimiza tesekkür ediyorum. Pruvaniz neta, dümeniniz viya, rüzgâriniz kolayina olsun. Yolunuz, bahtiniz açik olsun” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA