ABD'den Gorbaçov Açiklamasi Açiklamasi 'Onun Hayati, Idealleri Gerçege Dönüstürebilmenin Güçlü Bir Hatirlaticisidir'

ABD Disisleri Bakanligi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi’nin (SSCB) son Devlet Baskani Mihail Gorbaçov’un ölümüne iliskin yaptigi yazili açiklamada, "Onun hayati, idealleri gerçege dönüstürebilmenin güçlü bir hatirlaticisidir" ifadelerini kullandi.

ABD Disisleri Bakanligi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi’nin (SSCB) son Devlet Baskani Mihail Gorbaçov’un hayatini kaybetmesine iliskin yazili açiklama yapti. Disisleri Bakani Antony Blinken atfedilen açiklamada, Gorbaçov’un liderligi zamaninda "glasnost" olarak bilinen açiklik politikasina atifta bulunarak, Gorbaçov’un tarihin akisini degistirdigi ifade edildi. Açiklamada, "Mihail Gorbaçov’un vefatinin yasini tutanlarla birlikteyiz. Muhtemelen hiçbir kelime Gorbaçov ile ‘glasnost’ veya açiklik kadar yakindan iliskili degildir. Bu açikligi insanlik tarihinin akisini degistiren bir adam olarak ona yakisir" denildi.

“Muhalif görüsler için alan olusturdu”

Gorbaçov’un SSCB liderligi süresince, diyalogun yoluyla muhalif görüsler için alanlar olusturdugu belirtilen açiklamada, "Gorbaçov, Sovyetler Birligi’nin geçmisinin bos noktalari olarak adlandirdigi ülke tarihinin sadece zaferlerini degil, ayni zamanda trajedilerini de kabul etmeye açikti. Muhalif görüsler için alan olusturdu ve yillarini sürgünde veya hapiste geçiren muhalifleri serbest birakti. Ayrica, diyalogun halkinin ve tüm insanlarin çikarina oldugu inanciyla, ABD gibi rakipler de dahil olmak üzere diger ülkelerle çalismaya açikti" denildi.

Gorbaçov’un Reagan ve Bush ile olan iliskilerine deginildi

Gorbaçov’un basarilarinin, dönemin ABD liderleri olan Ronald Reagan ve George Bush ile insa ettigi güven iliskisi ile baglantili olduguna deginilen açiklamada, "Soguk Savas’in sona ermesi, Berlin Duvari’nin yikilmasi, ABD ve SSCB’nin nükleer cephaneliklerinin azaltilmasina yönelik ilk anlasma da dahil olmak üzere bu angajmanin muazzam basarilarini görmek caziptir. Ancak bu basarilar, Gorbaçov’un açiklik arayisina getirdigi cesaret ve kararlilik olmadan ve Baskanlar Ronald Reagan ve George H.W. Bush ile insa ettigi güven olmadan hayal bile edilemezdi" ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, Gorbaçov’un, basarisizlik durumlarinda bile katilimin dönüstürücü gücüne olan inancini asla kaybetmedigi ifade edildi. Gorbaçov’un, diyaloga ve müzakerelere dönme umudunu kaybetmeyen ifadelerine atifta bulunulan açiklamada, "Hayati, idealleri gerçege dönüstürebilmenin, basarilabilecek her seyin güçlü bir hatirlaticisidir" dedi.

SSCB’nin son lideri 91 yasindaki Mihail Gorbaçov, Rusya’nin baskenti Moskova’daki tedavi gördügü hastanede dün yasamini yitirmisti. 2 Mart 1931 yilinda Stavropol’de dogan Gorbaçov, Ekim 1988’de Sovyetler Birligi’nin lideri olmus, 1991 yilinda Sovyetler Birligi’nin çöküsüyle SSCB’nin son lideri olarak tarihe geçmisti.
Kaynak: İHA